Hlavní obsah

Zpověď matky, které Rusové zabili synka: Mávali, ať jdeme. Pak začali střílet

Svět bez obalu: „Mávali, ať jdeme. Pak začali střílet.“ Ukrajinská matka popisuje, jak Rusové zabili jejího třináctiletého syna.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská matka se rozhodla svěřit reportérům Rádia Svobodná Evropa se svým příběhem. Popsala smrt svého třináctiletého syna, který zemřel, když se snažili uprchnout z vesnice obsazené ruskou armádou.

Článek

Když Rusko napadlo 24. února Ukrajinu, utekla Inna a její dva synové z Kyjeva do vesnice Peremoha. Žena předpokládala, že to bude bezpečné místo vzdálené bojům o hlavní město. O několik dní později však vesnici obsadily ruské jednotky.

Rodina se schovala a po celou dobu téměř nevycházela z úkrytu ven. Ve vesnici se totiž šířily zprávy, že Rusové zabíjejí civilisty.

„Byl tam sklep. Rusové do něj nahnali několik vesničanů a pak je vyhodili do vzduchu spolu se vším ostatním,“ popisuje krutost Rusů jeden z obyvatel Peremohy. V obci se teď nachází několik hromadných hrobů.

„Všichni jsme měli velký strach. Doslechli jsme se, že lidé vesnici opouštějí, a tak jsme se snažili také odejít,“ pokračuje ve svém příběhu Inna.

Ruské obrněné vozy byly podle ní rozmístěny podél hlavní silnice. Evakuační koridory nefungovaly. Inna vzpomíná, že Rusové nakonec určili, že evakuace bude probíhat po polní cestě. Během ní pak mohli v autech zůstat jen řidiči, všichni ostatní museli jít pěšky.

„Na posledním kontrolním stanovišti nám dovolili přejít přes dálnici. Ruští vojáci nám dokonce mávali na rozloučenou ze svých tanků a obrněných transportérů,“ vybavuje si.

Civilisté následně nasedli do svých aut, aby pokračovali v cestě. Inna a její nejmladší syn nastoupili do jednoho auta a starší syn Jelisej do druhého. „Mysleli jsme si, že ty zvuky, které slyšíme, dělají kola, jak jedou po zmrzlé cestě, ale pak jsem z boku uviděla obrovskou červenou letící raketu. Rozrazili jsme dveře auta a lehli si na zem. Plazila jsem se pak dál po poli a táhla za sebou své tříleté dítě za kapuci.“

Právě tehdy přišla o staršího syna.

Rusové nevysvětlili, proč začali na vesničany střílet a proč jich sedm, včetně Innina třináctiletého syna Jeliseje, zabili. Ti, co přežili, se pak museli vrátit do vesnice. 

Staršího syna pohřbila na zahradě u domu. Inna si ponechala na památku jeho oblečení – čepici s dírou po kulce a tričko potřísněné krví.

Poté, co vesnici osvobodily ukrajinské jednotky, byl Jelisej znovu pohřben na hřbitově v Brovarech nedaleko od Kyjeva.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované