Hlavní obsah

Hymnu Liverpoolu moc nemusím, na stadionu u ní ale vždycky brečím, říká Minha

Hostem Ušáku byl Martin Minha.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

K fotbalu má kladný vztah od dětství, je velkým fanouškem Liverpool FC a za sebou má sérii oceněného podcastu Stadiony. Hostem Ušáku byl redaktor Českého rozhlasu Martin Minha.

Článek

Podcast je hodně moderní slovo. Kam se podíváte, tam na nějaký určitě narazíte. Formát velmi módní, prakticky žádná redakce si dnes nedovolí fungovat bez nějakého podcastu. Což je důvodem, že veřejný, chcete-li novinářský, prostor už je tímto druhem žurnalistiky poněkud přesycen. Což ale neznamená, že by nebyla k mání celá řada velmi dobře připravovaných a vedených podcastů, které se opravdu vyplatí poslouchat. Rozhodně k nim patří i projekty redaktora Českého rozhlasu Martina Minhy, hosta Ušáku číslo 216.

Hlavní témata Ušáku s Martinem Minhou

01:25 – O renesanci rádia

04:30 – O rozdílu mezi rádiem a televizí

07:02 – Jaký má rád typ komentátorů

09:05 – Jak se dostal k podcastu Stadiony

11:20 – Který příběh ho nejvíce bavil

13:38 – Proč si neoblíbil český fotbal

17:28 – Proč fandí Liverpoolu

21:20 – Jak se chtěl stát fotbalovým agentem

23:05 – O podcastu Osobák

28:07 – O podcastech obecně

31:02 – Co plánuje dalšího

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Ne nadarmo rozhodla odborná porota, že Martinův podcast Stadiony byl v loňském roce ten nejlepší v oblasti sportu. Myšlenka, která se zrodila při rozhovoru s brankářem české fotbalové reprezentace Tomášem Vaclíkem – tedy jet se podívat do Sevilly a při té příležitosti natočit materiál o zákulisí klubu, o stadionu, kde se hraje španělská liga, se sice poněkud transformovala, ale podstata zůstala stejná.

V hlavní roli sice stále byly stadiony, ale šlo o ty české, ligové. Trochu paradox je, že Martina Minhu zajímá český fotbal o něco méně než ten hraný v Premier League. Ale práce na podcastu Stadiony ho vyloženě pohltila. A na výsledku je to znát. Nešlo o prvoplánový popis toho, jak vypadají tribuny a kolik na ně chodí o víkendech diváků. Martin hledal příběhy. Ať už šlo o správce stadionu, který bydlí prakticky na hřišti, o něž se stará, zatímco jeho manželka pere dresy fotbalistů, nebo o trávníkáře či nejvěrnější fanoušky.

Ovšem Stadiony nebyly prvním podcastem, jehož byl Martin autorem. V projektu Osobák se snažil proniknout do tajů některých sportovních odvětví pod vedením špičkových sportovců. Tudíž plaval se Simonou Kubovou, lezl na stěně s Adamem Ondrou nebo krotil snowboard se Šárkou Pančochovou. Což samo o sobě vypadá velmi zajímavě, jenže nejde jen o to, zkusit si ten či onen sport. Ale když jste rozhlasák, musíte zároveň myslet na to, jak to, co děláte, předat posluchačům u přijímačů.

K dispozici nemáte obrazový vjem, musíte si vystačit jen se slovy a zvuky, bez pomoci gest či mimiky. V tomto ohledu je rádio těžší disciplína než televize. Ovšem na druhou stranu, komentovat přímý přenos pro televizní stanici rozhlasovým způsobem také není nic, za co byste dostali pochvalu. Martin sám v duchu své televizní kolegy prosí, aby trochu ubrali a nechali ho užít si zápas.

Adresou číslo jedna je pro Martina Anfield Road v Liverpoolu. Aby ne, když je zarytým fanouškem tamního FC. Do Anglie jezdil už jako kluk, navštívil několik stadionů, ale definitivně ho „dostal“ až liverpoolský fotbalový stánek. Hbitě se naučil You´ll never walk alone – i když jak sám říká, rytmicky mu moc nesedí – a našel jednu z životních lásek. V nejnovějším díle Ušáku se ale můžete dozvědět i to, že měl Martin Minha v úmyslu stát se fotbalovým agentem, proč učil lidi plavat, co ho nejvíc baví na práci v rozhlase i ledacos dalšího.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované