Hlavní obsah

Poslanci schválili lex Dukovany, úpravy obstarají senátoři

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Poslanci schválili návrh zákona o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, takzvaný lex Dukovany. Podpořily ho vládní i opoziční strany.

Článek

Sněmovna schválila zákon k výstavbě nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Přijetí zákona zvaného lex Dukovany brzdila část opozice. Nyní se s vládou dohodla na tom, že Senát k předloze připojí pozměňovací návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového dukovanského bloku.

Třetí čtení návrhu bylo ve Sněmovně zahájeno na začátku února, několikrát bylo ale přerušeno. Důvodem byla mimo jiné právě snaha části opozice zakotvit v zákoně bezpečnostní pojistky k výstavbě nového bloku proti ruským a čínským firmám. Poslanec Petr Gazdík řekl, že opoziční strany se shodly s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) na tom, že záruky do předpisu doplní Senát.

Byl odsouhlasen finální text bezpečnostního dotazníku.
Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu, obchodu a dopravy

Finální podoba takzvaného bezpečnostního dotazníku k posouzení uchazečů o stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany byla odsouhlasena a odeslána společnosti ČEZ. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

„Byl odsouhlasen finální text takzvaného bezpečnostního dotazníku, byl to ten očekávaný potvrzující text od ministerstva vnitra a šesti úřadů. Finální znění bezpečnostního dotazníku je v tuto chvíli v souladu s ministerstvem vnitra a průmyslu a bylo odesláno v minulých dnech společnosti ČEZ. Předpokládám, že ho obratem pošle jednotlivým uchazečům,“ řekl ve Sněmovně ministr Havlíček.

Dotazník má dostat pouze francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Garantovat to má podle dřívějšího Havlíčkova vyjádření vládní usnesení i zadávací dokumentace, ve které jsou uchazeči, s nimiž bude stát jednat, výslovně uvedeni.

Následného tendru se tak nebudou moci zúčastnit jiné firmy, a to ani v roli subdodavatelů.

Opozice přestala zákon blokovat

„Zákon potřebujeme i pro vyjednávání s Evropskou komisí, odpůrců jádra v Evropě je celá řada. Čím silnější bude shoda na domácí politické scéně, tím je větší šance, že prosadíme tento důležitý energetický projekt i v rámci Evropy,“ řekl první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti a STAN se zákonem jako celkem nesouhlasí kvůli ekonomickým ukazatelům, blokovat jej ale dále nebudou. „Pojistky na ochranu státního rozpočtu a peněženek občanů v zákoně stále obsazené nejsou. Nadále chceme s ministerstvem a senátory diskutovat o tom, jak danou oblast pojistit v daném zákoně,“ poznamenal pirátský poslanec Petr Třešňák.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ.

Reklama

Doporučované