Hlavní obsah

Nepochybil, zastali se poslanci šéfa BIS. Zemanovi má odpovědět „dle zákona“

Tisková konference Pavla Bělobrádka po jednání komise pro kontrolu činnosti BIS.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovní komise se sešla kvůli požadavku prezidenta na informace od Bezpečnostní informační služby.

Článek

Poslanecká komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) se postavila za ředitele kontrarozvědky Michala Koudelku.

Jak tento týden zjistil Radiožurnál, prezident Miloš Zeman dal BIS úkol, aby mu předala jména ruských zpravodajců a detaily o konkrétních operacích, na nichž se tito lidé podíleli. Tedy vlastně ty nejcitlivější informace, které BIS získala během tajných operací.

Předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po čtvrtečním jednání komise bez dalších podrobností řekl, že BIS má prezidentovi na jeho úkol odpovědět „striktně v intencích zákona“. Jinými slovy to znamená, že poslanci Koudelku podpořili, aby Hrad žádné informace nedostal.

Seznam Zprávy už v pondělí napsaly, že se někteří poslanci staví na stranu BIS. A to mimo jiné i kvůli paragrafu 16 zákona o kontrarozvědce, jenž říká, že informace o lidech nebo firmách (to znamená také o špionech) musí BIS zabezpečit proti zneužití a vyzrazení.

„Jestli jsou informace Radiožurnálu správné, tak si neumím představit žádného ředitele tajné služby na světě, který by takové informace dal z ruky,“ prohlásil tento týden poslanec Marek Benda (ODS), člen komise pro kontrolu BIS.

Předseda komise Bělobrádek také řekl, že informace požadované Hradem „byly svým charakterem velmi podrobné, až neobvykle.“

Komise: Koudelka nepochybil

Někteří poslanci jsou podle informací Seznam Zpráv přesvědčeni, že nechat doplout informace o ruských aktivitách až na Hrad by bylo obrovské riziko vzhledem k tomu, že kancléř Vratislav Mynář nedostal bezpečnostní prověrku a že prezidentův poradce Martin Nejedlý dříve dělal obchody s Ruskem.

Poslanecká komise pro kontrolu BIS smí k prezidentovu požadavku vydat jen stanovisko, nemůže řediteli Koudelkovi nařídit, jak se má ve sporu s prezidentem zachovat. Pokud se ale poslanci postaví na Koudelkovu stranu, bude mít BIS silný argument, proč Zemanův požadavek odmítnout.

Komise se také postavila za Koudelku ve věci materiálu o jeho údajných pochybeních, který si Zeman nechal vypracovat a poslal ho premiérovi Andreji Babišovi. Členové komise neshledali „žádná závažná selhání a pochybení BIS a jejího ředitele.“

Hrad obsah dokumentu tají, podle Zemana ale ukazuje Koudelkovo selhání jako ředitele organizace s dvoumiliardovým rozpočtem. Tento materiál pro Zemana vypracoval Jiří Rom, bývalý analytik BIS, který od letošního srpna pracuje v prezidentské kanceláři.

Prezident při každé příležitosti zpochybňuje pravidelná varování BIS před rozvědkami Číny a Ruska, zemí, k nimž Zeman dlouhodobě tíhne. Známé jsou jeho výroky, že vedení BIS jsou „čučkaři“.

Zeman také nedávno prohlásil, že je proti tomu, aby šéf kontrarozvědky Koudelka – mimochodem oceněný i medailí americké tajné služby CIA – pokračoval ve funkci. Koudelkovi v srpnu skončí mandát a vláda Andreje Babiše bude rozhodovat o prodloužení.

Babiš se k aktuálnímu sporu mezi BIS a Hradem nevyjadřuje. Ve čtvrtek v rozhovoru pro MF Dnes premiér pouze řekl, že nemůže mluvit o podrobnostech. „Je to složité a doufám, že se to nějak urovná,“ podotkl Babiš. V minulosti ale Koudelku vždy podporoval.

Reklama

Doporučované