Hlavní obsah

Poslanci z vyšetřovací komise k OKD přišli za prezidentem Zemanem

Zástupci sněmovní komise k OKD se sešli s prezidentem. Podívejte se, co řekli před schůzkou novinářům.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda sněmovní komise k OKD Lukáš Černohorský a člen komise Josef Hájek se ptali prezidenta Miloše Zemana, jak se v éře jeho vlády prodával státní podíl uhelné společnosti.

Článek

Za prezidentem Milošem Zemanem ve čtvrtek dorazil na Hrad předseda komise vyšetřující privatizaci uhelné společnosti OKD a poslanec České pirátské strany Lukáš Černohorský, spolu se členem komise Josefem Hájkem z ANO. Chtěli se od prezidenta dozvědět podrobnosti o privatizaci této firmy v letech 1998 a 2002, kdy byl Miloš Zeman předsedou vlády a kdy stát přišel v OKD o majoritu.

"Schůzka byla velice přínosná. Probírali jsme tam jak standardní způsoby privatizace, které probíhaly v 90. letech, tak i následnou ekonomickou stránku, ve které docházelo k vyvádění finančních prostředků ze společnosti OKD," uvedl Černohorský po schůzce s prezidentem. Na celém procesu se podle informací od prezidenta standardně nepodílelo pouze tehdejší ministerstvo financí Bohuslava Sobotky, ale i ministerstvo průmyslu a obchodu. "To znamená, že tehdejší ministerstvo průmyslu a obchodu pana Urbana bylo vždy součástí."

Josef Hájek uvedl, že společně probrali období od roku 1990 až do roku 2017. "Pan prezident nás podporuje. Chce, aby vyšetřovací komise dospěla k tomu, aby viníci byli potrestáni. Z jeho pohledu je největší viník pan Bakala, protože ten vyvedl z naší země 100 miliard korun. Až bude prezident jmenovat nové ministry, bude také posuzovat jejich přístup ke kauze OKD."

Dvojice přinesla prezidentovi Miloši Zemanovi ručně vyřezávaný kylof jako dárek. Společná schůzka trvala déle než hodinu. Podle Hájka má Zeman o OKD zájem. Za tři týdny má v plánu vyrazit do Moravskoslezského kraje.

Právě z období Zemanovy vlády nejsou podle Lukáše Černohorského žádné dokumenty. Hlavním předmětem vyšetřování, které v trestní rovině dospělo až k soudu, je však prodej zbývajícího podílu státu v OKD, to, zda ho stát - už v éře premiéra Stanislava Grosse - neprodal příliš lacino.

Reklama

Doporučované