Hlavní obsah

Potraviny ze školních jídelen v Brně dostane potravinová banka

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Potraviny a suroviny ze zavřených školních jídelen v Brně dostane potravinová banka a provozovny, které připravují obědy seniorům. Týká se to potravin, které jídelny nestihnou využít nebo by jim brzy skončila lhůta.

Článek

„Patří mezi ně například ovoce, zelenina a mléčné výrobky,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík. Podle něj mají školy v Brně asi 200 jídelen.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru jsou zavřené školy i jídelny. „V mnohých se nacházejí suroviny a potraviny, kterým končí trvanlivost. Vyzval jsem proto základní a mateřské školy, aby darovaly potraviny, které nestihnou využít,“ uvedl Hladík. Kromě ovoce, zeleniny a mléčných výrobků se podle něj v jídelnách nacházejí potraviny jako mouka, olej nebo těstoviny, kterým by časem také mohla skončit trvanlivost.

Zásobovací služba potraviny převeze zdarma do potravinové banky, která jídlo distribuuje potřebným. „Jsou to například matky samoživitelky nebo lidé bez domova,“ poznamenal Hladík.

Suroviny ze školních jídelen se svážejí i do provozoven, které připravují obědy pro seniory. Iniciativa Pomáháme si 2020 doručila brněnským seniorům už tisíce obědů, vaří pro ni například hotely Grand, Marriott nebo restaurace U Dřeváka. „Z této iniciativy mám velkou radost. Nejenže pomáhá seniorům, ale také využívá surovin, které by byly zbytečně vyhozeny. Chtěl bych poděkovat i dobrovolníkovi, který pomáhá s přepravou potravin,“ řekl Hladík. Zároveň apeluje na obyvatele, aby nevyhazovali nevyužité potraviny a darovali je do potravinové banky.

Brno zřizuje 137 mateřských škol, kam v běžné době chodí asi 11 500 dětí. Kromě toho má 66 základních škol, které navštěvuje 31 500 dětí.

Reklama

Doporučované