Hlavní obsah

Povodňová hrozba se vrací. V pátek přijdou silné bouřky s kroupami

Foto: hzscr.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podle výstrahy meteorologů zasáhnou většinu Moravy silné bouřky a s nimi spojené povodně.

Článek

V pátek se do Česka vrátí přívalové deště, ty pak především na Moravě opět zvýší riziko povodní. V nové výstraze před změnou počasí varuje Český hydrometeorologický ústav. Vysoký stupeň nebezpečí pro povodňovou hrozbu bude platit od pátečních 11:00 do sobotních 14:00 v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Ve stejné oblasti bude taky častý výskyt bouřek. „Očekáváme velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami kolem 50 mm, v opakujících se bouřkách i více, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,“ uvádějí meteorologové ve výstraze.

Podle předpovědi se lokálně očekává přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletím komunikací nebo jejich zanesením unášeným materiálem.

„Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ stojí dále ve výstraze.

V menším měřítku platí varování meteorologů také pro Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský kraj a Vysočinu.

Jak to vypadalo v Česku po vydatných deštích o víkendu, se podívejte v galerii

+13

Moravu a také sever a východ Čech přitom povodňová hrozba trápila celý minulý víkend. Nejvážnější stav byl na Frýdlantsku, kde voda zatopila několik domů, nešla elektřina ani dodávky vody.

V celé zemi si červnové záplavy vyžádaly už nejméně devět lidských životů. Například při záplavách v Moravskoslezském kraji se utopila v neděli na Frýdecko-Místecku i osmiletá dívka, když se s ní, její sestrou a otcem převrátil člun při sjíždění rozvodněné Morávky. Policie na Bruntálsku stále pátrá po ženě, jejíž tělo svědci v sobotu pravděpodobně viděli ve vodě.

Reklama

Doporučované