Hlavní obsah
Online

Už 116 nakažených v Česku. Ministerstvo oznámilo další případy koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V Česku už platí zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 30 lidí. Do odvolání jsou také zavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Mateřských školek se zákaz nedotýká. V Česku je 116 nakažených koronavirem informovalo o tom na twitteru Ministerstvo zdravotnictví

Článek

Vláda vyhlásila nouzový stav v zemi. Platit začal od 14:00 po dobu 30 dnů. Od pátku 6:00 se také plošně zakazují veškeré akce, které přesahují počet 30 osob. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce. Zákaz se nevztahuje na schůze a zasedání ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a na pohřby.

Zakazuje se také pobyt v restauracích a hospodách mezi 20:00–6:00 hodinou a posilovnách. A úplný zákaz platí pro provozovatelny, které poskytují stravovací služby v nákupních centrech. Vláda také rozšířila zákaz výuky o základní umělecké školy.

Ministr vnitra Jan Hamáček od půlnoci z pátku na sobotu zavede kontroly na 11 hraničních přechodech s Německem a Rakouskem. Úplné zavření hranic by v tuto chvíli bylo podle něj příliš komplikované. Policie také začne kontrolovat lidi, jestli dodržují nařízenou karanténu.

Platí také zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí. Jsou mezi nimi například Čína, Jižní Korea, Itálie, Rakousko a Německo. Hamáček také uvedl, že vláda zastavila vydávání víz i přijímání žádostí o ně. Nebudou se vydávat ani nová povolení k pobytu nad 90 dní, rozhodování o nich úřady přeruší. Do rizikových zemí zároveň nesmějí Češi cestovat.

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Částečně bude omezen i letecký provoz.

Ministerstvo: Lidé se mohou testovat i sami

Lidé se mohou sami nechat testovat na nemoc COVID-19 v osmnácti doporučených laboratořích, testy si ale zaplatí. V tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Jednou z nových moravskoslezských nakažených je zdravotní sestra

    Jedním ze čtyř nakažených novým koronavirem v Moravskoslezském kraji je zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice. Na sociálních sítích o tom dnes večer informoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Za dnešek přibyly na severu Moravy tři nové případy. Jde o dvě ženy z Frýdku-Místku a muže z Ostravy.

  • Na ráno je svolané mimořádné jednání vlády

    Vláda na ráno svolala mimořádné jednání k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru v ČR. Tisková konference má podle ČTK začít zítra v 10:00.

  • „Nezavírejte školky, jinak zkolabují nemocnice“

    Ústecké hejtmanství žádá města na severu Čech, aby nezavírala školky. „Krizový štáb Ústeckého kraje apeluje na všechny zřizovatele mateřských škol, aby zachovali jejich funkční provoz. V případě omezení jejich provozu spočívajícího v zákazu osobní přítomnosti dětí hrozí paralýza poskytování zdravotních služeb na území regionu – rodiče zaměstnaní ve zdravotnictví by byli nuceni zůstat s dětmi doma,“ varovalo hejtmanství po večerním jednání krizového štábu.

  • „Vysvětlovna“ od české ambasády v USA

  • V Jizerských horách zavřou Maják Járy Cimrmana

    Kvůli koronaviru zavřou v Jizerských horách Maják Járy Cimrmana. Je součástí lyžařského areálu U Čápa, kde je i restaurace a ubytování. „Uvědomujeme si, že by návštěvnost mohla být vzhledem k uzavření škol vysoká, a tudíž riziko šíření nemoci také. Snažíme se tímto ochránit jak ubytované hosty na penzionu, tak naše zaměstnance a v neposlední řadě také obyvatele naší vesnice,“ uvedli provozovatelé z Příchovic.

  • Ministr: Senioři by se měli vyhýbat kontaktu s ostatními lidmi

    Senioři by se měli vyhýbat kontaktu s lidmi, neměli by vycházet. Na dnešní tiskové konferenci je o to požádal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Členové rodiny by k nim neměli chodit, pokud pobývali v rizikové oblasti. V Česku už je přinejmenším jeden případ, kdy se seniorka nakazila od své vnučky, která byla lyžovat v Itálii.

  • Vojtěch oznámil další případ

  • Přípravné zápasy fotbalové reprezentace jsou zrušeny

  • Pražský magistrát uzavře své budovy a omezí jejich provoz

    Pražský magistrát kvůli hrozbě nakažení koronavirem uzavře budovy na Mariánském a Kafkově náměstí. Omezen bude provoz i ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Za Pražany začne dojíždět domů s testy na koronavirus druhá sanitka. Praha rovněž požaduje po vládě prodloužit lhůty vydávání dokladů, nemocenské a odložení termínu dodání potvrzení na dávky. Po dnešním jednání krizového štábu magistrátu to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a pražští radní.

  • Babiš: Obchody jsou zásobené na 95 %, nepanikařte

  • Prymula: Vzniknou pevná místa pro odběr vzorků na testy

    Postupně by měla vzniknout síť stacionárních odběrových míst, kam budou odesílání pacienti pro odběr vzorků k testování na nákazu novým typem koronaviru. První čtyři vzniknou v Praze, další v krajích, řekl dnes večer na tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

  • Hamáček: Pracovníci do 50 km od hranice ji mohou překračovat

    Zákaz vstupu na území České republiky se netýká přeshraničních pracovníků, kteří jsou zaměstnáni ve vzdálenosti do 50 kilometrů od hranice, a to v obou směrech. Takzvaní pendleři se na hraničním přechodu musejí prokázat například pracovní smlouvou nebo potvrzením od zaměstnavatele a průkazem totožnosti. Na dnešním brífinku to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na kontrolované rakouské a německé hranice bude muset být podle něj nasazeno 2090 příslušníků armády a ještě více policistů.

  • Moneta tříměsíční odklad splátek klientům nezvažuje

  • Od pátku bude v Praze fungovat linka pro seniory

  • Nejstarší česká zoologická zahrada zavřela

    Krátce po vyhlášení nouzového stavu oznámila liberecká zoologická zahrada, nejstarší zoo v Česku, která oslavila 115 let existence, že zavírá.

  • Babiš: Nakažených je 112

    Nejnovější číslo nakažených novým koronavirem oznámil Andrej Babiš ve vysílání televize Prima.

  • Snímek z Kauflandu v Jablonci nad Nisou

    Foto: Seznam Zprávy

    Z regálů mizí zelenina.

  • Hamáček apeluje na dodržování opatření

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy