Hlavní obsah

Brity čeká od příštího roku při cestě do EU kontrola otisků prstů

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Brity čekají od příštího roku při cestách do zemí EU kontroly. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nový systém hraničních kontrol u držitelů britského pasu bude pravděpodobně spuštěn v říjnu roku 2024. Brity čekají kontroly otisků prstů a skeny obličeje. Panují obavy z delšího čekání na hranicích.

Článek

Očekává se, že nový digitální hraniční systém, určený cestujícím z Velké Británie, bude spuštěn na podzim příštího roku. Podle deníků iNews a The Times, které se odvolávají na společnost Getlink, vlastníka Eurotunnelu, by měl být systém vstupu a výstupu (EES) spuštěn 6. října 2024. Původně byl jeho rozjezd naplánován na letošní rok, ale byl odložen kvůli obavám, že by mohl narušit cestování na olympijské hry v Paříži.

V rámci systému EES budou muset cestující při prvním příjezdu na kontinent souhlasit se snímáním otisků prstů a skenem obličeje. Poté by údaje, včetně případných záznamů o odepření vstupu, měly podle šéfů cestovních kanceláří umožnit rychlejší zpracování, uvádí deník The Guardian.

Evropská komise upozorňuje, že systém bude platit při vstupu do 25 zemí EU (všechny členské státy kromě Kypru a Irska) a čtyř zemí mimo Unii (Norsko, Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko), které jsou spolu s většinou členských států EU součástí schengenského prostoru.

Kontroly budou probíhat v Anglii, protože vláda Spojeného království uzavřela s Francií reciproční dohodu, podle níž mohou francouzské orgány provádět hraniční kontroly na vstupních místech Spojeného království do EU – v tomto případě v přístavu Dover, v Eurotunelu a Eurostaru.

Už nyní se však objevují obavy ze zdržení, která budou britské občany na hranicích čekat. Přístav Dover odhadl, že dodatečné požadavky by mohly pětičlenné rodině ve vozidle při první cestě po zavedení systému EES zabrat až 10 minut, zatímco nyní je to přibližně 45–90 sekund. Společnost Eurotunnel odhaduje, že průměrná doba odbavení vozidla přes francouzskou hranici se zvýší z méně než 60 sekund na 5–7 minut.

Reklama

Doporučované