Hlavní obsah

Pražská burza má nového hráče. Akcie nabídl stavitel solárních parků

Foto: Shutterstock

Ilustrační fotografie.

Reklama

Burziáni na hlavním trhu ve Varšavě a Praze dostali nový titul, do kterého investovat. Své akcie nabídla společnost Photon Energy, za kterou stojí Georg Hotar.

Článek

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě. Akcie se obchodují od dnešního rána. Dosud byla firma obchodovaná na neregulovaných trzích obou burz - NewConnect ve Varšavě a Free Market v Praze. Řekl to mluvčí Photon Energy Martin Kyslý.

Akcie společnosti budou podle něj nadále obchodovány pod symbolem PEN.

Využít nástupu zelené energie

„Přechod na hlavní trhy je zásadním krokem ke zlepšení likvidity obchodování a poskytuje platformu pro institucionální investory a jejich účast na celosvětovém přechodu na obnovitelné zdroje energie a vývoji řešení pro čistou vodu. Máme v tomto odvětví 12 let zkušeností a těší nás, že můžeme pokračovat v dynamickém růstu jak naší společnosti, tak celého sektoru obnovitelných zdrojů, spolu s naší novou obchodní linií vodního hospodářství,“ uvedl generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

„Těší nás, že můžeme na pražské burze přivítat společnost Photon Energy, prvního emitenta z oblasti obnovitelných zdrojů zapsaného na našem regulovaném trhu. Kótování umožní společnosti Photon Energy urychlit strategii růstu a zviditelnit se ve finanční komunitě v České republice i na celém světě,“ řekl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo má v Amsterdamu. Je kótovaná na burzách ve Varšavě, Praze a v Mnichově. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Polsku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 100 megawattů (MW). Na alternativní trh pražské burzy vstoupila firma v roce 2016.

Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 300 MW, z toho přes 130 MW v ČR. Kromě toho Photon Energy spravuje vlastní elektrárny o výkonu 74,7 MW. Skupina Photon Energy také poskytuje řešení pro úpravu vody po celém světě.

Reklama

Doporučované