Hlavní obsah

Přehledně: Hlavní ohniska nákazy koronaviru v polovině prázdnin

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa v článku níž.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví eviduje nejvyšší nárůst případů koronaviru na Prachaticku. Naopak v Karviné nákaza utichá a i Jihlava hlásí výrazný pokles v sedmidenním počtu případů. Jaký je současný stav ohnisek nákazy covid-19?

Článek

Největším ohniskem koronavirové nákazy je na přelomu dvou letních měsíců Prachaticko.

Jak ukazuje srovnávací graf klouzavého poměru tří okresů a Prahy (každý den ukazuje hodnotu posledních sedmi dní), kde v posledním červencovém týdnu začalo nových případů nákazy nejvíce přibývat, situace se uklidňuje v Karviné, která zkraje prázdnin byla hlavním centrem šířící se nákazy.

Situace je tak momentálně v tomto okrese Moravskoslezského kraje na srovnatelné úrovni jako v Praze a na Jihlavsku.

Zatímco na Karvinsku se na začátku měsíce pohybovali okolo čísla 180, dnes je jejich hodnota na 21,2.

Hygienici zde nicméně přistoupí k dalšímu testování v havířovském domově pro seniory. V zařízení se k pátku covid-19 nakazilo 12 klientů a osm zaměstnanců. Ve střediscích domova pracuje celkem 215 zaměstnanců a mají 270 klientů. Dva senioři v souvislosti s nákazou zemřeli.

Zasažené okresy ale vystřídaly Prachatice, kde se od začátku měsíce dostala nákaza z nuly na 72,6 případu za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. V okrese onemocněli především lidé z firmy Intica Systems. Z 39 aktuálních případů je zhruba třicítka zaměstnanců společnosti. Ti ve středu a ve čtvrtek podstoupili testy na koronavirus, kompletní výsledky ale zatím hygienici neznají.

„I přes situaci v Prachaticích je u nás v kraji stále klid. Není důvod vyvolávat nějakou paniku,“ řekla ČTK ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dalším místem v České republice, kde je viditelný nárůst případů od počátku července, je Praha. Aktuálně nakažených je zde 72 na 100 tisíc obyvatel a za posledních sedm dní jich přibylo v přepočtu na obyvatele 22,58.

V porovnání s ostatními ohnisky ale není nárůst v hlavním městě natolik výrazný. V Praze sice v poslední době přibylo množství nových případů mimo jiné v souvislosti s nákazou spojenou s klubem Techtle Mechtle, Prachatice ji ale kvůli svému výrazně nižšímu počtu obyvatel přeskočily během jediného dne. I když je tedy v Praze celkový počet případů vysoký, jak ukazuje první graf v článku, přepočet na obyvatele je přece jen důležitý.

Ve většině okresů v České republice přibyl za posledních sedm dní alespoň jeden případ nákazy koronavirem. Kromě Prachatic je nárůst evidován i v Nymburku, kde je nyní sedmidenní počet případů na 100 tis. obyvatel 30,7. Na začátku června zde žádný nový případ nebyl.

Na Vysočině už Jihlava není co do případů nejrychleji rostoucím okresem. Sousední Pelhřimov ji ve zmíněném poměru přeskočil o necelých šest případů.

Reklama

Související témata:

Doporučované