Hlavní obsah

Premiér Babiš odletěl za Orbánem do Maďarska. Po rozhovoru o migraci ho pozval do Prahy

Andrej Babiš na letišti v Ruzyni před odletem za Viktorem Orbánem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Babiš řekl, že s maďarským premiérem budou hovořit také o rozpočtu Evropské unie.

Článek

Premiér Andrej Babiš odletěl z Prahy do Maďarska. Setká se s tamním předsedou vlády Viktorem Orbánem a tématem jejich setkání bude také evropská migrační politika.

„Mám setkání s premiérem Orbánem, abychom probrali názory na rozpočet Evropské unie a také na migraci,” uvedl Babiš před odletem.

Migrační politice se předseda vlády, která ani po dvou měsících nemá řádného ministra zahraničí, věnuje velmi intenzivně. Viktora Orbána pozval během návštěvy do Prahy, měl by přiletět v říjnu.

Tento týden v úterý byl kvůli migraci na pracovní cestě v Itálii a na Maltě. S italským premiérem Giuseppem Contem hovořil o ochraně vnějších hranic či prevenci ilegální migrace. V Římě ministerský předseda navštívil také velitelství námořních sil EU.

Na návštěvu Itálie pozval Babiše Conte v otevřeném dopise v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje.

Tuto pozici, tedy, že Česko nepřijme ani jednoho migranta, Babiš Contemu zopakoval i na úterním jednání.

Před cestou za Orbánem uvedl, že také maďarský premiér byl v Itálii a že si oba vymění názory na situaci v Evropě.

Reklama

Doporučované