Hlavní obsah

Čeká nás vážná debata o migraci, řekl Fico. EU nesmí rozhodovat silově. Babiš: Dvourychlostní Evropu odmítám

O čem Babiš mluvil s Ficem v Bratislavě.

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš se poprvé ve své funkci vydal do Bratislavy. Jednal se svým slovenským protějškem Robertem Ficem.

Článek

Spolu s Andrejem Babišem letěly do Bratislavy i ministryně obrany Karla Šlechtová a šéfka resortu financí Alena Schillerová.

Hlavním bodem programu Babišovy první oficiální zahraniční cesty na Slovensko ve funkci premiéra bylo jednání s předsedou slovenské vlády Robertem Ficem.

„NATO a EU představují pro naše státy základní rámec bezpečnostní stability,“ řekl po jednání Robert Fico. Na mnohé věci mají podle něj Česko i Slovensko podobný názor.

„Čeká nás vážná diskuze o migraci,” prohlásil slovenský premiér. „Společně budeme vyvíjet tlak, aby závažná rozhodnutí byla přijímána konsensem, nikoliv většinovým rozhodnutím.“

„Kvóty jsou nesmyslné a rozdělují Evropu,” přidal se Andrej Babiš.

„Většina českých firem je pro přijetí eura, ale mělo by se říct, při jakém kurzu. Kdyby byl kurz 20 korun, bude to skvělé pro občany, ale horší pro ty exportéry,” odpověděl Babiš na dotaz slovenské televize. „My jsme teď spokojeni s českou korunou,” doplnil premiér.

„Jako členský stát eurozóny budeme trvat na tom, aby jakékoliv reformy byly inkluzivní. Aby do procesu byly zapojeny i země, které euro nemají. Protože euro ovlivňuje život všech v EU,” okomentoval Fico.

„Dvourychlostní Evropu odmítáme,” řekl dál Andrej Babiš, který vyzdvihl ekonomickou situaci Česka.

Andrej Babiš zamířil na Slovensko den poté, co Evropská komise podala žalobu u Soudního dvora EU kvůli migračním kvótám. Kromě Česka žaloba míří i na Maďarsko a Polsko. Jediná země Visegrádské čtyřky, která se žalobě vyhnula, je právě Slovensko.

Premiéři obou zemí spolu mluvili přes telefon už před několika dny. Na Nový rok diskutovali především o vztahu obou zemí a o významných výročích, která si budeme v letošním roce připomínat. Například 100 let od vzniku Československa nebo 25 let od vzniku samostatných republik.

Reklama

Doporučované