Hlavní obsah

Prezidentské volby v USA se týkají i sportu. Ten Trumpa v lásce nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Co se pro sport změnilo s nástupem Donalda Trumpa do funkce a kdo ze slavných sportovců podporuje Joea Bidena?

Reklama

Úterní prezidentské volby ve Spojených státech amerických sleduje celý svět, výjimkou není ani ten sportovní. Největší zámořské hvězdy basketbalové NBA či ligy amerického fotbalu NFL stojí proti Trumpovi.

Článek

Spojení sportu a politiky není ve Spojených státech amerických nic nového. Již od minulého století bývalo obvyklé, že vítězové profesionálních soutěží, napříč všemi sporty, navštěvovali hlavu státu přímo v Bílém domě. Každoročně se tak do Washingtonu sjeli šampioni basketbalové NBA, vítězové Super Bowlu či světové baseballové World Series.

S nástupem současného prezidenta Donalda Trumpa do funkce se ale mnohé změnilo. Nedá se říci, že by Trump měl ke sportu negativní vztah, ba naopak, sám o sobě tvrdí, že je velký sportovní fanoušek. Problém je spíše na opačné straně, američtí sportovci totiž obvykle nebývají fanoušci Donalda Trumpa a oficiální návštěvy v Bílém domě odmítají.

Trump do Bílého domu nastoupil v roce 2017 a již v prvních dvou letech v úřadu měnil zaběhnuté zvyklosti. Za normálních okolností by totiž během tohoto období do Bílého domu zavítalo hned 20 sportovních týmů. Jenže místo toho jich přijela do Washingtonu jen polovina. Zbytek nebyl ani pozván nebo svou návštěvu odmítl, a to právě kvůli osobě hlavy státu.

Současný prezident USA totiž opakovaně vystupuje proti antirasistickým gestům sportovců. Například se několikrát opřel do hráčů NFL, Národní ligy amerického fotbalu, kteří po čas státní hymny klečí či se vůbec neúčastní předzápasových ceremoniálů, jako protest proti rasové diskriminaci. Trump to chápe jako urážku země a společnosti.

„Nesouhlasí se svým prezidentem, který trvá na tom, aby během národní hymny hrdě stáli s rukou na srdci a respektovali naši armádu a občany země. Lidé si zaslouží něco lepšího,“ prohlásil před časem současný americký prezident.

Foto: Profimedia.cz

Hráči pokleknutím vyjadřují nesouhlas s rasovou nenávistí. Trump jejich gesto několikrát veřejně kritizoval.

V kontextu názorových sporů tak návštěvu Bílého domu odmítli například vítězové Super Bowlu z roku 2017, Philadelphia Eagles. Pozvánku od Trumpa sice tým obdržel, oficiální návštěvy se ale chtěli zúčastnit jen tři hráči.

„Tolik lží… Nikdo návštěvu neodřekl jen kvůli tomu, že Trump chce, abychom stáli při hymně. Prezident se stále snaží lidem vnutit lživý názor, že hráči jsou proti armádě,“ reagovala na Trumpovo prohlášení hvězda Eagles Torrey Smith.

Prezident to vzal jako urážku, a pozvání tak následně zrušil. Místo toho Bílý dům uspořádal pro fanoušky akci, na které se měla oslavovat americká vlajka. Události se zúčastnila zhruba tisícovka lidí, většina ale místo dresu svého oblíbeného týmu dorazila v obleku. Mnozí tak spekulovali o tom, že akce byla hraná jen na oko.

Na rozhodnutí Trumpa nepozvat vítěze Super Bowlu následně hromadně reagovali basketbalisté NBA. „Trumpovým rozhodnutím překvapen nejsem, je to od něj typické,“ pronesla na adresu prezidenta basketbalová megastar LeBron James před finále play-off NBA. James zároveň novinářům řekl, že jeho tým Cleveland Cavaliers v případě vítězství pozvání do Bílého domu odmítne.

Stejně tak ještě před začátkem finálové série učinili Golden State Warriors. Ti sérii nakonec ovládli a šampiony NBA se stali již podruhé během dvou let. Do Bílého domu se ale ani jednou kvůli rozdílným politickým názorům nepodívali.

Známý je i případ odmítnutí návštěvy Bílého domu ženskou fotbalovou reprezentací USA po mistrovství světa v roce 2019. „Do zas*anýho Bílýho domu nepůjdu,“ prohlásila ještě před čtvrtfinále hvězdná Megan Rapinoe.

Trump na ostrá slova americké reprezentantky ihned reagoval. „Megan by se měla nejdřív soustředit na vítězství, než začne takhle mluvit. Měla by respektovat svou zem, Bílý dům a americkou vlajku,“ kritizovala slova Megan Rapinoe hlava státu.

Známá americká reprezentantka Trumpa několikrát nazvala sexistou, který nemá rád mocné ženy. Rapinoe tak ve volbách veřejně podpořila protikandidáta současného prezidenta, demokrata Joea Bidena, a ze sportovního světa rozhodně není v tomto ohledu sama.

Řeč již byla o společném vymezení se vůči Trumpovi v podání amerických basketbalistů, kteří mají za mořem velkou fanouškovskou základnu, a tudíž i silné postavení ve společnosti.

Bidenovi už podporu vyjádřil například LeBron James, jeden z nejznámějších hráčů všech dob. „Žijeme v době, kdy potřebujeme změnu. Aby se tak stalo, musí se změnit vedení, které začíná na samotném vrcholu,“ prohlásil James.

Bývalému viceprezidentovi z období funkce Baracka Obamy vyjádřila podporu i bývalá legendární tenistka Martina Navrátilová. Držitelka osmnácti grandslamových titulů z dvouhry a rodačka z Prahy Bidena podpořila na sociálních sítích. „Podporuji Bidena, jak jen to jde. Vraťme tuto zemi tam, kde byla předtím, než ji ten oranžový muž začal ničit,“ uvedla v narážce na zbarvení tváří Donalda Trumpa.

Ze sportovního světa tak Trump silnou podporu nemá. Výjimky se ale přece jen najdou. Pro české sportovní fanoušky nejde ale o moc známá jména. Za zmínku stojí například majitel nejslavnější MMA organizace světa UFC Dana White, který Trumpovi několikrát veřejně vyjádřil podporu.

Reklama

Doporučované