Hlavní obsah

USA zabily šéfa íránských elitních jednotek, Írán pohrozil odvetou

Kásem Solejmání.

Reklama

aktualizováno •

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásem Solejmání. Oznámil to mluvčí iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), organizace zastřešující irácké milice podporované Íránem. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení Íránských revolučních gard i americký Pentagon.

Článek

Americké ministerstvo obrany v komentáři k operaci uvedlo, že jejím cílem bylo odstrašit Írán od plánů na další útoky. Akce byla provedena na příkaz prezidenta Donalda Trumpa. Solejmání podle Pentagonu „aktivně připravoval plány na útoky proti americkým diplomatům v regionu a na vojáky v Iráku a jinde“. Stál i za nedávným útokem na americké velvyslanectví v Bagdádu.

Podle zpráv z irácké metropole dopadly do areálu mezinárodního letiště tři rakety. Útok si vyžádal až devět mrtvých a několik zraněných, rakety dopadly nedaleko nákladního terminálu a zapálily několik automobilů.

Podle iráckých činitelů přijel Muhandis na bagdádské letiště v konvoji vozidel, aby uvítal Solejmáního, který předtím přiletěl do Bagdádu z Libanonu nebo ze Sýrie. Rakety explodovaly přesně v okamžiku, kdy šéf jednotek Kuds sestoupil ze schůdků letadla, aby se s Muhandisem a jeho lidmi přivítal. Všichni zahynuli. Tělo Solejmáního bylo identifikováno jen podle prstenu.

Milice PMF v prohlášení uvedly, že šlo o „zákeřné americké bombardování“. Právě tato skupina se označila za organizátora protestu, který v minulých dnech skončil vypálením recepce v areálu ambasády USA v Bagdádu. Demonstranti velvyslanectví napadli v úterý, ve středu se nakonec stáhli.

Zlom na Blízkém východě?

Podle agentury AP útoky na vysoce postavené šíitské představitele mohou přinést zlom ve vývoji událostí na Blízkém východě. Podle íránského prezidenta Hasana Rúháního smrt velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního posílí odpor proti Spojeným státům, zatímco íránský ministr obrany Amír Chátamí pohrozil zničující odvetou. „Írán a svobodné národy tohoto regionu” Solejmáního smrt pomstí, sdělil Rúhání v prohlášení.

„Solejmáního mučednictví přiměje Írán, aby ještě rozhodněji čelil americké rozpínavosti a bránil islámské hodnoty. Írán a další země regionu, jež usilují o svobodu, se nepochybně pomstí,” stojí v Rúháního prohlášení.

O pomstě hovořil také duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, který Solejmáního označil za „mezinárodní tvář odboje“. Jednotky Kuds jsou oddíly Íránských revolučních gard a odpovídají za operace mimo území Íránu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že smrt Solejmáního posílí odpor proti USA a Izraeli v regionu a po celém světě. Ministrovo prohlášení rozšířila íránská televize.

„Brutalita a tupost amerických teroristů, kteří zavraždili velitele Solejmáního… nepochybně posílí odpor v regionu a na celém světě,” konstatoval ministr. „Spojené státy nesou odpovědnost za veškeré následky tohoto ničemného dobrodružství,” dodal.

Americko-íránské vztahy nově vyhrotil týden starý raketový útok na iráckou základnu, kde působí i Američané, z nichž jeden při této akci zahynul. V neděli USA v odvetě zaútočily v Iráku na postavení jedné místní milice podporované Íránem a v úterý následoval bouřlivý protest u amerického velvyslanectví v Bagdádu, jehož účastníci zůstali na místě do středy a zapálili recepci.

Reklama

Související témata:

Doporučované