Hlavní obsah

Přijal jsem úplatek, přiznal bývalý politik ANO souzený v kauze Stoka

Foto: Shutterstock.com

V korupční kauze Stoka u Krajského soudu v Brně postupně vypovídají všichni obžalovaní.

Reklama

U Krajského soudu v Brně pokračuje rozkrývání kauzy Stoka. Bývalý šéf odboru investic v Brně-Střed Petr Liškutin (dříve ANO) potvrdil, že dostal od jednoho ze stavbařů 70tisícový úplatek.

Článek

Je to součást policejních nahrávek. A také důležitý fragment, který vyšetřovatelům pomohl rozplétat korupční pavučinu na radnici Brna-středu. Bývalý šéf odboru investic Petr Liškutin a zároveň exmístostarosta brněnských Ivanovic na dva roky starém záznamu přijímá obálku. Podle obžaloby v ní dostal 70 tisíc korun od podnikatele Michala Unzeitiga.

„Přiznávám, že jsem ty peníze dostal,“ potvrdil ve středu Liškutin soudcům.

U Krajského soudu v Brně ve středu třetím dnem pokračovalo projednávání korupční kauzy Stoka. Organizovaná skupina v čele s bývalými místostarostou Brna-středu Jiřím Švachulou (dříve ANO) podle státního zástupce Radka Mezlíka ovlivnila stavební zakázky za téměř půl miliardy korun. Mezi obžalovanými je 11 lidí a dvě stavební firmy. Na úplatcích si měli rozdělit 47 milionů korun. Hlavnímu aktérovi hrozí až 16 let vězení.

Za opravu kotelny. „Byla to moje fatální chyba"

Liškutin přiznal, že od Unzeitiga konkrétní úplatek přijal. Díky stavebnictví se znali už z dřívějška. Radnice na startu roku 2018 potřebovala opravit plynovou kotelnu domu v Křenové ulici. Byl to složitý projekt za 1,6 milionu korun.

Firma MT Mont, kde byl Unzeitig jednatelem, se podobnými projekty zabývala. „Ptal jsem se jej (Unzeitiga), jestli se chce řízení účastnit. Při rozhovoru se ptal: ‚Kolik se dává, že slyšel 5-10 procent z částky‘. O takových číslech jsem taky slyšel. Zvěsti se nesly už z dřívější doby,“ popsal Liškutin u soudu.

Podnikatel mu chtěl část sumy dát. „Nech toho, necháme to na později,“ odvětil Liškutin, což zní i z nahrávky. Obálku se 70 tisíci od Unzeitiga dostal přímo v kanceláři úřadu. „Bylo to překvapivé, zůstal jsem perplex. Pak jsem si ji dal do stolu,“ pokračoval Liškutin. Obnos si nechal pro vlastní potřebu. Teprve rok po policejní razii z března 2019 peníze podnikateli vrátil. Bylo to dodatečně, letos na jaře. „Přijetí peněz byla moje fatální chyba a dovedlo nás tam, kde jsme,“ sdělil senátu.

Kdo je kdo v kauze Stoka

Jiří Švachula - bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-středu. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Vinu u soudu popřel.

Petr Liškutin - bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-středu, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na ovlivňování zakázek, vinu popírá.

Saman El-Talabani - brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-středu i v městských částech.

Pavel Ovčarčin - podnikatel, který působil jako „pošťák“ - předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Lubomír Smolka - podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Petr Kosmák - bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslnických prací. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Petr Kalášek - podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Ivan Trunečka - podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka - Jiří. Také jej policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Jiří Hos - vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek.

Michal Unzeitig - podnikatel, který měl předat úplatek. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Luboš Krejčí - podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Kros-stav, UNO - stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinklých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Unzeitig pak tuto verzi před soudem potvrdil. Zároveň považoval další stavební firmy ve výběrovém řízení za takzvané „křoví“. O zakázku se prý ucházely jen na oko. Od koho měl informace, že jsou křoví, u soudu ale neřekl. „Jsem v oboru 30 let. Věděl jsem, jak to chodí,“ řekl Unzeitig

Liškutin v prvotní výpovědi přijetí úplatku popřel, otočil až letos. Odmítá ale, že by byl členem organizované skupiny. „Jiřího Švachulu jsem bral jako svého vedoucího a plnil jeho úkoly,“ dodal.

Bývalý šéf odboru před soudem také odhalil své kontakty se spolumajitelem firmy Kros-stav Lubomírem Smolkou. Ten v kauze, stejně jako stavební společnost, rovněž čelí obžalobě.

Podle spisu zajišťoval spřátelené stavební firmy do zmanipulovaných výběrových řízení.

Jen firma Kros-stav v letech 2014–2019 získala od radnice zakázky za desítky milionů korun.

Liškutin Smolku kontaktoval krátce poté, co se v roce 2015 stal šéfem investičního odboru. „Bylo mi řečeno z více stran, že pan Smolka vybírá firmy, které budou v řízeních osloveny,“ popsal u soudu s tím, že chtěl podnikateli domluvit, ať to nedělá.

Nicméně u další zakázky, s níž Kros-stav radnici pomáhala, se sblížili. Liškutin přiznal, že Smolkovi někdy předem dával také projektovou dokumentaci. Od podnikatele prý dostával drobnosti jako uzené klobásy. „Setkávali jsme se a probírali stavební zakázky. Jednu dobu jsem jej bral jako staršího bratra,“ doplnil.

Přiznal také, že byl se Smolkovou rodinou i lidmi z Kros-stavu dvakrát na lyžařské dovolené. „Cestu jsem si hradil sám, nějaký skipas možná platil pan Smolka,“ popsal Liškutin.

Foto: Tomáš Svoboda

Obžalovaný Jiří Švachula přichází k soudu.

Vypovídal i obviněný politik ODS

Před soudem ve středu vypovídal také vlivný politik ODS Jiří Hos, který patří k 11 obžalovaným. Sdělil, že z nich se blíže zná pouze s Pavlem Ovčarčinem, který podle obžaloby předával neveřejné informace a nechával si část úplatků, a s podnikatelem Samanem El-Talabanim, který byl podle spisu prodlouženou rukou Švachuly. Ten už v pondělí veškerou vinu odmítl.

Ovčarčin u soudu popsal několik stavebních zakázek, z nichž měl Hos také dostávat úplatky. Politik ODS to odmítá.

Z obžalovaných má vypovídat ještě klíčový aktér El-Talabani, který pobývá na Slovensku. Kvůli koronavirovým opatřením žádal o výpověď formou videohovoru, to však vzhledem ke kapacitám a zastaralému vybavení Krajského soudu v Brně není možné. Soudkyně Jaroslava Bartošová jej proto předvolala na šestý říjen.

Reklama

Doporučované