Hlavní obsah

Aktivisté se připoutali k Úřadu vlády, policisté je po necelé hodině sundali

Aktivisté z hnutí Rebelie proti vyhynutí se připoutali k Úřadu vlády.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Extinction Rebellion je mezinárodní hnutí, které se snaží bojovat proti klimatickým změnám.

Článek

Trojice aktivistů z hnutí Extinction Rebellion ČR – Rebelie proti vyhynutí se v pátek kolem 14:00 připoutala k lešení na budově Úřadu vlády. Klíče od řetězů hnutí údajně rozeslalo na ministerstva průmyslu a obchodu, životního prostředí a Pražský hrad.

Aktivisté tak chtěli upozornit na politiku české vlády vůči klimatické krizi. Na místo dorazila policie, která zámky na krcích aktivistů postupně odemkla a muže osvobodila.

„Vláda musí říci pravdu o klimatu a širším ekologickém stavu nouze, změnit nekonzistentní legislativu a společně s médii komunikovat s občany,“ uvádí Rebelie proti vyhynutí na svých webových stránkách.

„Vláda musí nařídit právně závazná pravidla k dosažení nulových uhlíkových emisí do roku 2025 a redukovat úroveň spotřeby. Žádáme vytvoření Shromáždění občanů, které by dohlíželo na zavádění změn, a byl tak vytvořen účelný demokratický nástroj,“ uzavírá hnutí svoje požadavky.

Není to poprvé, co Rebelie proti vyhynutí v Česku organizuje protestní akci. Před několika týdny prošel Prahou průvod aktivistů, kteří nesli centrem města rakev. Metaforou mrtvého lidstva tak chtěli upozornit na zhoršující se stav klimatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované