Hlavní obsah

Proč nechat mluvit Baldu? Chci ukázat dopady dezinformací, říká reportérka

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

První odsouzený český terorista Jaromír Balda promluvil v reportáži Kristiny Cirokové.

Reklama

Článek

Jaromíra Baldu nebylo těžké k rozhovoru přemluvit. Zvažovala jsem, jestli je to etické, ale chtěla jsem ilustrovat, jak dokážou člověka „zblbnout“ dezinformace v řetězových e-mailech, říká Kristina Ciroková.

Penzista Jaromír Balda, který v roce 2017 podnikl dva teroristické útoky na vlaky na Mladoboleslavsku, je na svobodě. První rozhovor po propuštění z vězení, kde si odseděl celkem dva roky a osm měsíců, poskytl reportérce Seznam Zpráv Kristině Cirokové.

„Kupodivu nebylo těžké ho k rozhovoru přemluvit. Jela jsem za ním, protože jsem točila reportáž o řetězových e-mailech a věděla jsem, že dezinformační e-maily sám dostával a pak je také rozesílal. Když jsme přijeli, byl akorát na zahradě, pozval nás dál a neměl s tím žádný problém,“ říká reportérka v podcastu Stopáž.

Balda své pokusy o vykolejení vlaku, které chtěl hodit na muslimské teroristy, obhajuje strachem z uprchlíků. „Byl vyděšený ze zpravodajství, ale i výroků, které vypouštěly veřejně činné osoby. Balda byl tak vystrašený, že měl špatné, děsivé sny. Jak říkal soudce, který případ soudil, tak mu to zatemnilo mysl. Stal se obětí strašení, které tou dobou probíhalo a nebylo namístě,“ dodává Ciroková.

Pusťte si reportáž Kristiny Cirokové

Po odvysílání rozhovoru řada čtenářů kritizovala, že se prvnímu odsouzenému českému teroristovi vůbec dává mediální prostor.

„Taky jsem o tom uvažovala, jestli je to správné. V reportáži ale vystupuje i soudce Jiří Wažik, který měl případ na starosti a koriguje všechny nepravdivé výroky Jaromíra Baldy. Ten třeba tvrdí, že měl nějakým způsobem vypočteno, že když porazí strom v určité výšce, tak se lidem ve vlaku nic nestane. Podle soudních znalců to určitě nebyla pravda. Podle mě je důležité ukázat, jak někoho dokážou doslova ‚zblbnout‘ dezinformace a manipulativní texty, které chodí e-mailem,“ vysvětluje reportérka.

Právě řetězové e-maily jsou českou dezinformační specialitou, která cílí hlavně na seniory. Kdo je tvoří? Jak se jejich obsah přelévá do výroků některých politiků? A jak se dezinformacím bránit? Poslechněte si celý podcast v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované