Hlavní obsah

Proč nechce Trump vidět Zemana? Na Hradě to naprosto zdrbali, říká Cyril Svoboda

Bývalý ministr Svoboda kritizuje práci Hradu. Kmoníček je nepochybně v nemilosti, říká.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Nemám čas na rozhovor s tebou. Takový vzkaz vysílá podle ředitele Diplomatické akademie Cyrila Svobody Donald Trump českému prezidentovi.

Článek

Miloš Zeman je právě v New Yorku, stejně jako Donald Trump promluvil na zasedání Valného shromáždění OSN, avšak na bilaterární jednání obou státníků opět nedojde.

Zemanova administrativa se sice pokouší o takové setkání už od Trumpova zvolení, ale marně. V nemilosti prezidenta se kvůli tomu podle informací z diplomatických zdrojů ocitl velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda považuje vyjednávání Zemanových lidí o návštěvě za blamáž. Kritizuje především způsob, jak lidé z prezidentova okolí zveřejňovali o vyjednávané schůzce Zeman-Trump informace.

„To dokonce není ani chyba, to se dělat nesmí,” uvedl v rozhovoru pro Seznam.

Sám odhaduje, že na bilaterární schůzku nakonec spíše nedojde, i když by si to prý přál.

Miloš Zeman se nyní v New Yorku setká s Donaldem Trumpem alespoň na recepci, kterou prezident USA pořádá. Krátce si potřesou rukou a pořídí společnou fotografii.

„Je to pouze fotografie, to nemůže vynahradit plnohodnotné setkání. Je to taková hra - je to hezké, můžete to ukazovat vnoučatům, ale nemá to velký význam,” myslí si bývalý ministr zahraničí.

Video: Kmoníček je u Zemana v nemilosti

Hynek Kmoníček je v nemilosti prezidenta.Video: Václav Dolejší

Reklama

Související témata:

Doporučované