Hlavní obsah

ČNB výrazně snížila výhled letošního růstu ekonomiky. Guvernér Rusnok vysvětloval proč

Video: Aleš Černý

 

Reklama

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka je dost možné, že centrální bankéři brzy opět přikročí ke zvyšování sazeb. Zvýšili je přitom při posledních dvou možnostech, které k tomu měli.

Článek

Růst české ekonomiky podle ČNB zpomalí, ale i v příštích letech se udrží nad 3 procenty. „Tažen bude hlavně spotřebou domácností,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Měnové podmínky se proto podle něj budou dále zpřísňovat v úrokové a posléze i kurzové složce.

Konkrétně centrální bankéři v aktuální prognóze poměrně výrazně snížili výhled letošního růstu ekonomiky na 3,2 procenta. Je tak o 0,7 procentního bodu nižší než v květnu. V roce 2019 předpokládá ČNB stejně jako dříve růst o 3,4 procenta a v roce 2020 o 3,3 procenta.

Naposledy, tedy v květnu, očekávali centrální bankéři, že letos česká ekonomika vyroste o 3,9 procenta a příští rok se český hrubý domácí produkt (HDP) zvětší o 3,4 procenta.

Podle tehdejší prognózy mělo letos stát euro 25 korun a příští rok by měla česká měna posílit na 24,40 Kč/Eur.

Rusnok uvedl, že by koruna po nedávném oslabení měla ještě letos posilovat. „Česká ekonomika roste znatelně rychleji než eurozóna jako celek,“ vysvětlil.

Novou prognózu tento týden publikovalo také Ministerstvo financí. I to upravilo výhled směrem dolů. Letos podle úřadu české HDP poroste o 3,2 procenta namísto dříve avizovaných 3,6 a příští rok o 3,1 místo dřívějších optimističtějších 3,3 procenta.

Ve čtvrtek také na svém zasedání bankovní rada ČNB podle očekávání zvýšila repo sazby o 25 bazických bodů na 1,25 procenta. Překvapila zároveň prvním navýšením lombardní sazby od ukončení režimu měnových intervencí.

Guvernér Jiří Rusnok na tiskové konferenci uvedl, že rada se na zvýšení sazeb shodla jednomyslně. „Pomohla k tomu odchylka ve vývoji kurzu koruny způsobená globálními vlivy a více proinflační faktory v domácí ekonomice,“ řekl guvernér.

Nelze podle něj vyloučit, že další podobný krok přijde opět brzy. „Pokud bude přetrvávat odchylka kurzu od naší predikce a zároveň tu nadále vydrží inflační tlaky,“ uvedl guvernér.

Zdrojem jádrové inflace je podle Rusnoka tlak na trhu práce, který je velmi intenzivní. „Nemáme obavy, že se rychle vytratí ukotvenost zdravé inflace,“ dodal s tím, že hlavním důvodem pro brzké zvýšení sazeb bylo oslabení kurzu koruny.

Reklama

Doporučované