Hlavní obsah

Proč se při využívání chytré karantény nemusíte bát o své soukromí, co je dobrovolné a s čím nemusíte souhlasit?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: wutzkohphoto, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Projekt chytré karantény zcela respektuje ochranu soukromí a je v souladu s pravidly ochrany osobních údajů. Bez vašeho výslovného souhlasu systém žádná vaše data neshromažďuje.

Článek

Ve chvíli, kdy souhlas vyslovíte, se potřebná data od mobilních operátorů a bank exportují pouze pro potřeby vytvoření vzpomínkové mapy. Tyto informace však během šesti hodin z databáze zcela zmizí.

Vzpomínková mapa, která je v případě chytré karantény zásadní, nemá vést k tomu, aby systém člověka sledoval, má mu zjednodušeně řečeno připomenout, co v poslední dnech dělal, a to prostřednictvím údajů z mobilu, podle platebních karet, případně z aplikací Mapy.cz  a eRouška. Zásadní principy ochraňující soukromí jsou následující:

Souhlas uživatele

Je na vás, zda dáte souhlas k tomu, aby vaše vzpomínky byly použité k varování těch, se kterými jste se potkali. Souhlas nelze obejít a nikdo k němu nemůže být nucen.

Decentralizace

Není to tak, že vzniká centrální úložiště dat, díky kterým vznikne přehled o tom, kde jste se pohybovali a kde jste platili. Data se kombinují až na základě vašeho souhlasu a jen za účelem připomenutí míst a lidí, se kterými jste se vy osobně setkali. Veškerá data jsou uložena tam, kde vznikají, tedy v systémech telefonních operátorů a bank, v případě aplikace Mapy.cz pak na serverech společnosti Seznam.cz, v ostatních případech pak dokonce jen v mobilních zařízeních uživatelů (eRouška). Ve chvíli, kdy je vzpomínková mapa vytvořena, ji vidí pouze hygienik, který s vámi provádí své telefonické šetření o dalších rizikových kontaktech či místech. Mapa se po vašem telefonátu, nejpozději však do šesti hodin po udělení souhlasu, smaže. Hygienikům zůstávají v systému informace o jménech a místech, která během hovoru s vámi vyhodnotili jako riziková. Což je však stejné s chytrou karanténou i bez ní. Vaší povinností v případě šíření epidemie je s hygienickou službou aktivně spolupracovat a pokusit se identifikovat co nejvíce ohrožených kontaktů.