Hlavní obsah

Prodej elektromobilů se do srpna ztrojnásobil na 1477 vozů

Foto: Smart Prague

Ilustrační fotografie.

Reklama

I když tuzemský trh s automobily letos klesl o čtvrtinu, počet zájemců o elektromobily u nás stoupá. Prodej aut na elektrický pohon se meziročně až ztrojnásobil.

Článek

Prodej elektromobilů na českém trhu se za osm měsíců meziročně téměř ztrojnásobil na 1 477 vozidel. Trh hybridů vzrostl o 37 procent na 7 030 vozů, z toho bylo 988 plug-in hybridů do zásuvky, což znamená více než čtyřnásobný nárůst. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů (SDA).

Za růstem elektrických kategorií stojí snaha automobilek plnit u nabízených modelů přísnější emisní limity CO2. Celkový trh v Česku zaznamenal pokles o čtvrtinu na 131 410 vozů.

Nejprodávanější značkou elektromobilů je Škoda, která prodala 634 vozů Citigo iV, druhá je Tesla s 280 elektromobily a třetí Hyundai prodal 237 vozů na elektrický pohon.

Mezi hybridy vede Toyota, na kterou připadá třetina prodaných aut, a v kategorii tzv. full hybridů, které nepotřebují dobíjet ze zásuvky, polovina. Toyota do srpna prodala 2 425 hybridních vozů, následuje Suzuki s prodejem 864 aut a třetí je Ford se 767 vozy. Pak jsou Mazda (630) a Škoda (510).

Další rozvoj elektromobility se očekává s příchodem nové elektrické Škody Enyaq a také s rostoucím počtem dobíjecích stanic. Těch je v současnosti přes 400.

Reklama

Doporučované