Hlavní obsah

Prodej osobních aut v EU se v říjnu znovu propadl

Foto: Pixabay.com

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu vrátil k poklesu.

Reklama

Za letošek se v Evropské unii prodalo 8,01 milionu vozů. V říjnu se prodej aut vrátil k poklesu poté, co v září vzrostl. V Česku zájem klesl výrazněji, než činil průměr v Evropské unii.

Článek

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu vrátil k poklesu. Meziročně klesl o 7,8 procenta na 953 615 vozů, za prvních deset měsíců roku se kvůli koronavirové krizi snížil o 26,8 procenta na 8,01 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice byl pokles prodeje mnohem výraznější, než činil průměr EU. Září bylo prvním letošním měsícem, kdy se prodej aut v Unii zvýšil.

V září se zaregistrovalo o 3,1 procenta více vozů než ve stejném měsíci loni. Řada evropských zemí ale pak obnovila opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronavirové nákazy – pokles tak vykázala většina evropských automobilových trhů včetně čtyř největších. Prodej vzrostl jen v Irsku a Rumunsku.

O 21 procent se snížila poptávka po nových vozech ve Španělsku. Francie vykázala pokles o 9,5 procenta, Německo o 3,6 a Itálie o 0,2 procenta. V České republice se prodej nových osobních aut podle sdružení ACEA v říjnu meziročně snížil o 15,6 procenta na 16 835 vozů. Úhrnem od ledna do října klesl o 21,7 procenta na 165 154 vozů.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, v říjnu prodej v zemích EU meziročně klesl o 2,5 procenta na 52 119 vozů. Od ledna do října jí prodej klesl o 17,5 procenta na 455 887 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se nicméně v říjnu meziročně zvýšil na 5,5 z 5,2 procenta před rokem, za prvních deset měsíců se pak zvýšil na 5,7 z 5,1 procenta ve stejném období loni.

Reklama

Doporučované