Hlavní obsah

Prohlášením o Krymu jsem neuznal jeho anexi, řekl Zeman v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zeman řekl, že svým výrokem o Krymu jeho anexi neuznal.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman si ve středu na úvod své návštěvy Plzeňského kraje vyslechl od vedení kraje kritiku svého nedávného prohlášení o Krymu v Radě Evropy. Zeman minulý týden prohlásil, že obsazení Krymu Ruskem je „fait accompli”, tedy hotová věc.

Článek

Dnes v Plzni na začátku své třídenní návštěvy své tvrzení zopakoval, ale zdůraznil, že tím anexi Krymu nelegitimizuje.

Podle krajských radních je prohlášení v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky.

„Prohlášením v Radě Evropy dne 10. října 2017 prezident, jako hlava státu, který má bolestné zkušenosti s okupací naší země v roce 1968, otevřeně legitimizuje agresi, jež je v rozporu s mezinárodním právem,” usnesli se na mimořádném jednání krajští radní.

„Řekl jsem jednu věc, kterou nikdo ze státníků neřekl, i když je pravda. Že obsazení Krymu je fait accompli, hotová věc. Hotová věc vůbec neznamená uznání legitimity anexe, naopak, je to terminus technicus,” konstatoval dnes Zeman.

Zeman anexi Krymu označil ve Štrasburku za „fait accompli”. Řekl tam také, že Kyjev a Moskva by se měly dohodnout na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ruské ropy a zemního plynu.

Projev vyvolal okamžitou pobouřenou reakci ukrajinského prezidenta Petro Porošenka a dalších ukrajinských politiků. Výroky kritizovali i čeští politici, podle nich jsou v rozporu se zahraniční politikou vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované