Hlavní obsah

Proti sňatkům homosexuálů? „Jurečka věděl, co říká,“ míní politolog

„Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala,“ uvedl původně Marian Jurečka ke sňatkům homosexuálů.

Reklama

Lídři koalice Spolu mírní emoce vyvolané odmítavým vyjádřením šéfa lidovců k manželství homosexuálů. Podle experta Josefa Mlejnka se předseda KDU-ČSL v dané věci vymezil vědomě, mimo jiné i kvůli povolebním jednáním.

Článek

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na sebe a svou stranu strhl koncem týdne pozornost. V rozhovoru pro Deník N zmínil požadavek, aby případná budoucí vládní koalice Spolu a PirStan nehlasovala pro uzákonění manželství stejnopohlavních párů.

Jurečka za to sklidil kritiku u koaličních partnerů a od svého požadavku ustoupil. Byl to ze strany Jurečky záměr, či nešikovnost? Politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií na Karlově univerzitě míní, že šéf lidovců dané téma zvedl záměrně.

„Určitě to nebyla nešikovnost, věděl, co dělá, bylo to vědomé. Předpokládám, že tušil, jaká reakce přijde. Zdá se mi, že si připravuje půdu pro situaci po volbách. Po volbách může nastat celá řada situací, Jurečka nyní zaujal postoj a může se mu to v příštích měsících hodit,“ řekl Mlejnek Seznam Zprávám.

Podle něho podobné programové otázky nabývají u voličů na významu. Téma manželství pro homosexuální páry štěpí dle Mlejnka nejen koalice, ale i strany jako takové. V rámci subjektů Spolu existují jak liberálnější, tak konzervativní křídla.

„Může se stát, že PirStan a Spolu nebudou mít po volbách většinu ve Sněmovně. Jít zase do opozice se jim ale chtít nebude a budou se hledat způsoby, jak se do vlády dostat. Poslanecké kluby jednotlivých koalic mohou nakonec postupovat samostatně a rozděleně,“ komentuje Mlejnek Jurečkovo vyjádření.

AntiBabiš především

Politolog je přesvědčený, že koalice Spolu může pár týdnů před volbami narážet na názorové a programové neshody.

„Jurečkova slova odráží vnitřní rozpory v elektorátu koalice Spolu. Členská a voličská základna v podobných tématech může na vedení stran vyvíjet nátlak. Genderové otázky jsou štěpné. Pro konzervativní lidovecké voliče mohou být v tomto směru některé názory Markéty Pekarové Adamové velice problematické,“ dodal pedagog vyučující na pražské Fakultě sociálních věd.

Podobný rozpor podle něho může nastat v dalších věcech - například u otázky (ne)přijetí eura či zelené politiky. Spory mohou nastat jak v rámci koalice, tak mezi opozičními koalicemi Spolu a PirStan, které deklarovaly zájem utvořit po volbách novou vládu.

„Těch štěpných témat může být mnohem víc i napříč koalicemi. Piráti dlouhodobě prosazují legalizaci marihuany, asi si umíte představit, co na takové téma říkají voliči lidovců,“ řekl Mlejnek Seznam Zprávám.

Společná kandidatura v říjnových volbách podle něho zásadně ovlivnila strategii kampaně jednotlivých stran.

„Kdyby ODS kandidovala samostatně, z tématu (ne)přijetí eura by udělala asi jedno ze svých velkých předvolebních témat. V rámci koalice ale kvůli názorovým rozdílům museli přizpůsobit celou kampaň. Koalice Spolu a PirStan byly dimenzovány na sestavení většinové koalice, pojítkem je porazit Andreje Babiše. Jinak by pro ODS bylo výhodnější, kdyby kandidovala samostatně. Naopak pro KDU-ČSL a TOP 09 je koalice záchranou, aby se vůbec tyto strany dostaly do Sněmovny,“ dodal politolog Mlejnek.

Vyčinili mu

Slova předsedy lidovců se řešila i v nedělní debatě Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Pražská lídryně Spolu a šéfka TOP 09 potvrdila, že Jurečkův páteční názor koalicí rezonuje.

Na dotaz, zda šéfovi KDU-ČSL v koalici vyčinili, odpověděla: „Samozřejmě, že jsme o tom hovořili. Musíme upřednostnit témata, která trápí celou společnost.“

Střet s Jurečkou se snažila zjemnit. „To nejsou názorové neshody, spíše nedorozumění. Toto opravdu není hlavním tématem voleb, to je zdražování, nedostupné bydlení, hrozba krachu státu, který bují a zaměstnává čím dál víc lidí,“ dodala Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované