Hlavní obsah

Průlom v krachu dvacetiletí: Insolvence Arky se bude řešit v Česku

Krach mateřské firmy koncernu Arca je největším bankrotem v Česku posledních dvou dekád.

Reklama

aktualizováno •

Insolvenční řízení se zkrachovalou firmou Arca Investments se bude vést podle českých zákonů, rozhodl soud. Firma dluží 19 miliard především malým investorům.

Článek

Vrchní soud v Praze po čtvrt roce prolomil ticho kolem obřího krachu firmy Arca Investments. Rozhodl, že insolvenční řízení s firmou dlužící 19 miliard hlavně drobným investorům se v nějaké podobě uskuteční v Česku. Do směnek firmy lidé v mnoha případech vložili velkou část svých úspor.

Případ dostane k posouzení zpátky Městský soud v Praze, vyplývá ze zveřejněného soudního rozhodnutí. Pražský městský soud v lednu během jediného dne od podání insolvenčního návrhu řízení v komplikovaném případu zastavil pro údajnou nepříslušnost českých soudů. Arca vznikla na Slovensku a její majitelé jsou Slováci. Velkou část aktivit a dluhů má ale společnost v Česku.

„Odvolací rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je klíčové. Vyplývá z něj, že nějaké insolvenční řízení v Česku bude ohledně Arca Investments vedeno bez ohledu na to, že jde o slovenskou společnost. Zda to bude řízení vedlejší, nebo hlavní, bude nyní záležet na Městském soudu v Praze, u nějž bude insolvenční řízení pokračovat,“ shrnul nový verdikt advokát Tomáš Richter zastupující sdružení věřitelů Avea.

Firmy ze skupiny Arca Capital vydaly obrovské množství směnek a dluhopisů s krátkou splatností. Jen mateřská společnost Arca Investments dluží skoro 19 miliard korun. Celý koncern by podle dostupných informací měl mít závazky přes 25 miliard korun. Většina dluhu je v Česku.

Podle advokáta Pavla Kormana, který zastupuje další skupinu držitelů směnek Arky, pomůže restart insolvence před českými soudy uhájit majetek firmy pro věřitele. V rámci insolvenčního řízení jsou totiž manažeři a majitelé silně omezení ohledně nakládání s majetkem společnosti. Stejně tak zajištění věřitelé si nemohou jen tak sáhnout na aktiva firmy, jako je tomu mimo insolvenci.

Arca Investments

  • nejméně 1889 věřitelů
  • dluh 18,6 miliardy korun
  • přes 84 procent dluhu pochází ze směnek

Samotná Arca popírá, že by se za období bez insolvenčního dohledu její majetek ztenčil. Stejně tak odmítla spekulace, že někteří věřitelé se ke svým penězům dostali přednostně.

„Závazky ze směnek společnosti Arca Investments a dluhopisů společnosti Arca Capital Slovakia samozřejmě hrazeny nebyly. K jejich maximálnímu možnému uspokojení dojde v rámci insolvenčních řízení,“ reagoval mediální zástupce skupiny Ondřej Pechar.

Na ostří nože

Místo konání insolvence je jedním z předmětů ostrého konfliktu mezi většinovým akcionářem Arky Rastislavem Veličem a jeho bývalým společníkem Pavlem Krúpou. Velič prosazuje insolvenci podle českého práva. Prosazuje reorganizaci firmy a věřitelům slibuje, že to pro ně bude nejvýhodnější řešení.

Naopak Krúpa tlačí projednávání bankrotu na Slovensko. Tvrdí, že tamní zákony dávají věřitelům šanci na vyšší uspokojení pohledávek.

O osobě insolvenčního správce Arca Investments zatím rozhodnuto není. Jeho jmenování prosazuje mimo jiné zajištěný věřitel J&T banka. K roli koncernového správce v české větvi kauzy má blízko Lee Louda. Ten patří mezi nejvýznamnější insolvenční správce v Česku. Jeho obsazení prosazuje Arca.

„Ustanovení insolvenčního správce jsme historicky navrhovali. Pokud bude za současného procesního stavu podán další návrh, soud by o něm měl rozhodnout do několika málo dnů,“ sdělil advokát Jiří Rahm z kanceláře Allen & Overy, která zastupuje další část věřitelů.

Černá banka?

Blok věřitelů zastoupený právní kanceláří Langmeier & Co. hodlá nadále před soudem prosazovat, aby se k Arce přistupovalo jako k takzvané černé bance. Tedy aby do případu vstoupila z pozice regulátora i Česká národní banka. Tezi o černé bance ale Vrchní soud v Praze odmítl.

„Problém ale je, že my jsme nikdy netvrdili, že se jedná o banku. Arca samozřejmě nedisponuje bankovní licencí. My tvrdíme, že způsob její činnosti je na bankovních službách založený, a že se tedy chovala jako skrytá nebo černá banka,“ reagoval advokát Jan Langmeier.

„Trvá také náš názor, že by se v případu měla angažovat primárně Národná banka Slovenska a také Česká národní banka,“ dodal. Obě centrální banky podle právníka měly Arku coby černou banku dozorovat dříve, než se z ní stal největší pád investiční skupiny v historii země.

Věřitelské bloky v kauze Arca Investments

Sdružení Avea

Advokát: Tomáš Richter (JŠK)

Forma: zastupování věřitelů

Objem pohledávek: 3 mld. Kč

Caleson Debt Solution (Gomanold)

Advokát: Allen & Overy

Forma: odkup pohledávek

IFIS investiční fond

Forma: zastupování věřitelů i odkup pohledávek

Advokát: Pavel Korman (Korman Legal)

Forma: zastupování věřitelů

Objem pohledávek: necelá 1 mld. Kč

Advokát: Jan Langmeier (Langmeier & Co.)

Forma: zastupování věřitelů

Objem pohledávek: stovky mil. Kč

Advokát: Michal Žižlavský (AK Žižlavský)

Forma: zastupování věřitelů

Objem pohledávek: stovky mil. Kč

Reklama

Doporučované