Hlavní obsah

První čínský reaktor dostal palivo. Fungovat začne do konce roku

Foto: Pikist.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínská národní jaderná korporace oznámila, že začala plnit palivem reaktor Hualong One. První ze dvou reaktorů v elektrárně v provincii Fu-ťien by měl začít plně fungovat do konce letošního roku.

Článek

Čínská jaderná technologie udělala významný krok vpřed. Do jaderného reaktoru Hualong One v elektrárně Fu-čching začala zavážet palivo. Reaktor by měl začít fungovat do konce tohoto roku.

Nakládání paliva začalo už v pátek v půl čtvrté odpoledne, těsně po vydání provozní licence tamním ministerstvem ekologie a životního prostředí. Agentura Bloomberg uvedla, že blok Fu-čching 5 používá jako první domácí technologie. „S úspěšnou instalací první skupiny palivových sestav jednotka vstoupila do fáze uvedení do provozu hlavního systému a je připravena k dokončení,“ uvedla Čínská národní jaderná korporace.

Úspěch tohoto reaktoru by mohl v Číně znamenat začátek jaderného oživení, které by nemělo příliš společného se západními vývojáři, jako je americká energetická firma Westinghouse Electric a francouzská Électricité de France.

Na jaderné špičce

Čínská státní rada dala konečný souhlas pro výstavbu bloků Fu-čching 5 a 6 v dubnu 2015. Výstavba bloku 5 byla oficiálně zahájena v květnu a bloku 6 v prosinci téhož roku. Jaderný blok Fu-čching 5 pak bude v provozu pět let. V příštím roce by měl začít fungovat i šestý blok stejného typu.

Čína měla od roku 2019 instalovaný výkon téměř 49 gigawattů jaderné energie. Letos by se měla dostat do čísel nad 50 gigawattů. Společnost GlobalData předpovídá, že v roce 2022 Čína překoná druhou Francii. A čtyři roky poté zaujme v jaderné energii první místo, které zatím patří Spojeným státům.

Peking dal vloni zelenou čtyřem jaderným reaktorům Hualong One. Jejich podpora ukončila tříleté zmrazení schvalování nových reaktorů, které bylo způsobeno probíhajícím obchodním sporem mezi Čínou a USA a vládním zvažováním různých technologií.

Hualong One je nejběžnější konstrukce reaktoru v Číně. Minulý týden byly schváleny další dva jaderné projekty, které budou vybudovány po vzoru Hualong One. Celkové náklady na stavbu činí 10 miliard dolarů.

Země zahájila provoz prvních reaktorů nové generace Hualong One v roce 2018, včetně čtyř bloků AP1000 navržených společností Westinghouse Electric a projektu využívajícího technologii evropského tlakového reaktoru od firmy Électricité de France, která se zabývá výrobou a distribucí elektřiny.

Reklama

Doporučované