Hlavní obsah
Online

Nemocných s koronavirem rychle přibylo. Česko hlásí tři nakažené

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus si v sobotu vyžádal první oběť na území Spojených států (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Dva případy nákazy jsou v Praze v Nemocnici Na Bulovce, jeden v Ústí nad Labem, píše ČT24, které to potvrdil zdroj z Ministerstva zdravotnictví. Nemoc COVID-19 zasáhla už více než 50 států. První oběť koronaviru hlásí USA, rychle roste počet nakažených v Německu.

Článek

Pacienty, kteří se nakazili koronavirem, hlásí čím dál více zemí.

Ve Spojených státech evidují první oběť nemoci COVID-19 a guvernér státu Washington kvůli tomu vyhlásil mimořádný stav. Vážnost situace v USA je především v tom, že je zde už několik případů, kdy onemocněli lidé, u nichž se přesně neví, jak a kde se nakazili – nikam totiž necestovali a ni se nesetkali s nikým, kdo by se z cesty vrátil.

Velmi rychle o víkendu stoupá statistika kolem nového koronaviru v sousedním Německu. Počet infikovaných se v neděli oproti sobotě zdvojnásobil, nyní země eviduje 117 případů. Nejpostiženější německou spolkovou zemí zůstává Severní Porýní-Vestfálsko, kde bylo zaznamenáno 66 případů. Bavorsko sousedící v Českem má 19 nemocných.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn přitom před několika dny prohlásil, že vzhledem k rostoucímu počtu nemocných není možné vysledovat všechny části řetězce při šíření nákazy v zemi.

Celkem se podle nedělních čísel nemoc objevila už ve více než 50 zemí, nově například v Irsku a v Ekvádoru. Celkem je více než 86 tisíc nemocných.

Sousední Rakousko pak eviduje oproti sobotě další čtyři nakažené. Dva z nich jsou německý manželský pár, který se v Rakousku zúčastnil karnevalu, zbylými dvěma nakaženými je muž a žena z Vídně. Ta se nedávno vrátila z Milána. Celková bilance tak v alpské republice vzrostla na 14 případů.

Rakouské ministerstvo zdravotnictví k novým případům uvedlo, že je mimořádně důležité určit okruh osob, se kterými se infikovaní dostali do kontaktu. To je podle ministerstva v Rakousku díky omezenému počtu nakažených stále možné – na rozdíl od Německa.

První oběti nového koronaviru oznámila také Austrálie či Thajsko. V australském Perthu zemřel 78letý muž, který byl do Austrálie evakuován z výletní lodi Diamond Princess, jež byla počátkem měsíce umístěna do karantény u japonských břehů.

V Thajsku pak je obětí 35letý muž, který kromě nemoci COVID-19 trpěl také horečkou dengue.

  • První případ ve Skotsku „nebyl nečekaný“

    Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové nebyl první případ nákazy novým koronavirem nečekaný, informuje stanice Sky News. Premiérka stanici řekla, že země se na tuto situaci připravovala už delší dobu a další případy očekává v následujících dnech a týdnech. Pacient je mimo ohrožení života a podle premiérky se mu vede dobře, píše Sky News.

  • Mexiko potvrdilo pátý případ nákazy

    Pátým nakaženým v Mexiku má být mladá žena na jihu země ve státě Chiapas, která studovala v italském Miláně. Její testy vyšly v neděli pozitivně, žena ale nejeví žádné příznaky onemocnění, píše The Guardian s odvoláním na místní úřady.

  • Brazílie má podezření na nákazu u více než dvou stovek lidí

    Brazílie zatím potvrdila dva případy nákazy, v obou se jednalo o brazilské občany, kteří se vrátili z Itálie. Podle jednoho z největších deníků v zemi Estado de São Paulo ale aktuálně Brazílie eviduje 252 podezření na nákazu novým koronavirem. Podle deníku by mělo jít o lidi, kteří nemají příznaky onemocnění, ale dostali se do kontaktu s nakaženými nebo navštívili některou ze zemí, kde se koronavirus vyskytuje, informuje The Guardian.

  • Velká cena Kataru bez kategorie MotoGP

    Závod kategorie MotoGP se příští víkend při úvodní Velké ceně Kataru silničních motocyklů kvůli koronaviru neuskuteční. V Dauhá totiž od neděle vstoupilo v platnost nařízení omezující přílety do země a cestující z Itálie a dalších vybraných destinací musejí automaticky do dvoutýdenní karantény. Nižších kategorií Moto2 a Moto3 se zrušení nedotkne, informuje ČTK.

  • Austrálie hlásí devátého nakaženého

    Devátým případem nákazy novým koronavirem na území Austrálie je žena, která se nedávno vrátila z Íránu. Žena je aktuálně v domácí karanténě. Země v neděli ohlásila první úmrtí spojené s epidemií koronaviru, kdy v nemocnici v Perthu zemřel jeden z pasažérů výletní lodi Diamond Princess. Sedm osob se vyléčilo, osmá osoba je v nemocnici ve stabilizovaném stavu, informuje The Guardian.

  • Angola neumožní vstup do země občanům sedmi států

    Angola kvůli obavám ze šíření nového koronaviru neumožní vstoupit do země občanům Číny, Jižní Koreje, Itálie, Íránu, Nigérie, Egypta a Alžírska, uvádí britský The Guardian. Zákaz se týká také osob, které do Angoly zamíří přímo z těchto zemí.

  • Koronavirem se nakazilo na 88 000 lidí, polovina se zotavila

    Novým typem koronaviru šířícím se od prosince z Číny se nakazilo už přes 88 tisíc lidí v téměř sedmi desítkách zemí, informuje ČTK. Zhruba polovina z nich se z nemoci s podobnými příznaky jako chřipka a označované COVID-19 zotavila, na tři tisíce nakažených ale zemřely. Z evropských zemí hlásí nejvíce případů nákazy Itálie (téměř 1700), kde si koronavirus vyžádal už 34 obětí.

  • První nakažený ve Skotsku

    Už o třináctém nedělním potvrzeném případu nákazy v Británii informuje britská stanice Sky News. Jde o prvního nakaženého ve Skotsku, celkem Spojené království eviduje 36 případů nákazy.

  • Německo hlásí téměř dvojnásobný nárůst nakažených

    Ze sobotních 66 na nedělních 129 vzrostl počet nakažených v Německu, informuje německá stanice Deutsche Welle. Případy nákazy hlásí devět z šestnácti spolkových zemí, mezi nimi i města jako Frankfurt, Hamburk a Brémy. Nejvíce případů (74) hlásí Severní Porýní-Vestfálsko, následuje Bavorsko (23) a Bádensko-Württembersko (15).

  • Francie hlásí už 130 případů nákazy

    Počet nakažených ve Francii v neděli vzrostl na 130, informuje s odvoláním na místní úřady deník The Guardian. Z celkového počtu je 116 osob v nemocnici, z toho devět z nich ve vážném stavu. Dvanáct lidí se z nemoci zotavilo.

  • Soul podal kvůli koronaviru trestní oznámení na hnutí Sinčchondži

    Jihokorejská metropole podala kvůli šíření nového typu koronaviru trestní oznámení na vedení náboženského hnutí Sinčchondži, které viní ze zabití a porušení zákona o infekčních chorobách. Informoval server BBC. Podle vedení Soulu lídři hnutí, považovaného za sektu, nedali úřadům pátrajícím po možných nakažených jména všech svých členů.

    Více než polovina nakažených v Jižní Koreji je podle BBC právě z hnutí Sinčchondži. To se inspiruje křesťanstvím, i když od jeho učení se zásadně odchyluje a bývá považováno za sektu. Má asi 210 tisíc členů.

  • Itálie uzavírá slavnou La Scalu

    Slavná opera La Scala v Miláně zůstane kvůli epidemii na severu Itálie zavřená do 8. března, uvedla americká CNN. „V souvislosti s epidemií koronaviru vyhlásil předseda vlády pozastavení všech akcí a setkání na veřejných místech, včetně kulturních, a to do neděle 8. března,“ stojí v oznámení. „V souladu s těmito ustanoveními jsou veškerá představení v La Scale do 8. března zrušena.“

  • První potvrzený případ v Dominikánské republice

    Prvního nakaženého dnes potvrdila Dominikánská republika, informuje deník The Guardian. Pacientem je 62letý muž, který do země přicestoval z Itálie. Zdravotní stav není vážný, pacienta úřady umístily do vojenské nemocnice, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Rafael Sanchez. Další turista, 56letý Francouz, je v nemocnici na pozorování. Země už v pátek na měsíc přerušila letecké spojení s italským Milánem.

  • Itálie hlásí téměř 1700 nakažených koronavirem a 34 obětí

    V Itálii zemřelo dalších pět lidí nakažených novým koronavirem, informuje ČTK. Počet obětí v zemi tak stoupl na 34, informovala v neděli agentura ANSA. Nakažených bylo v Itálii už potvrzeno téměř 1700. Nemocných je nyní 1577 a 83 osob se z nákazy zotavilo, uvedly místní úřady.

  • Irák potvrdil šest nových případů

    Počet nakažených v zemi tak vzrostl na devatenáct, informuje agentura Reuters s odvoláním na irácké ministerstvo zdravotnictví. Všichni nově nakažení se nedávno vrátili ze sousedního Íránu.

  • Bahrajn hlásí dalších šest nakažených

    Pět případů jsou občané země, šestý nakažený je státní příslušník Saúdské Arábie, píše CNN. Všichni se nedávno vrátili z Íránu, celkem země eviduje 47 potvrzených případů nákazy, informovalo bahrajnské ministerstvo zdravotnictví.

  • Jak se vyhnout koronaviru? Stačí dodržet těchto deset rad

    Seznam Zprávy sestavily přehled nejdůležitějších zásad, na které by lidé při obraně před nákazou měli pamatovat.

  • Nový koronavirus může ovlivnit i pondělní izraelské volby

    Izraelské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo voliče, aby se nebáli nákazy novým koronavirem a přišli v pondělí volit. Pro lidi v domácí karanténě připravilo speciální volební místnosti, uvedl dnes deník The Times of Israel. Podle sobotního průzkumu asi sedm procent voličů zvažuje nejít volit kvůli obavám z koronaviru, píše ČTK.

  • Česko hlásí tři případy nákazy koronavirem

    Dva případy nákazy jsou v Praze v Nemocnici Na Bulovce, jeden v Ústí nad Labem, píše ČT24, které to potvrdil zdroj z Ministerstva zdravotnictví. Online přenos k prvním nakaženým v Česku v článku níže.

  • Pařížské muzeum Louvre kvůli obavám z koronaviru neotevřelo

    Populární pařížské muzeum Louvre dnes kvůli novému typu koronaviru zůstalo uzavřené, personál se totiž obává, že by ho návštěvníci mohli infikovat. Informovala o tom agentura AP, podle které o dalším postupu v pondělí rozhodne vedení instituce. Francie podle aktuální bilance ze sobotního večera eviduje okolo stovky případů nákazy, žádný z nich ale s muzeem nesouvisí, informuje ČTK.

Reklama

Hlavní zprávy