Hlavní obsah

Zákaz pro Rusko na olympiádě? Uvidíme, jestli zvítězí politika nad pravdou, říká šéf českých biatlonistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bude ZOH bez ruských sportovců? Podívejte se na studio Seznam Zprávy ke kauze ruského dopingu.Video: David Janeczek

 

Reklama

Do začátku zimní olympiády v Pchjongčchangu zbývá necelých sto dní a stále není jasné, zda budou v Jižní Koreji startovat také ruští sportovci. Proč se ruská dopingová kauza, která vyšla na povrch už v roce 2014, ještě nevyřešila?

Článek

Německá veřejnoprávní televize ARD odvysílala v listopadu roku 2014 dokument, který odhaloval systematický ruský doping.

Mezinárodní olympijský výbor přesto pustil většinu ruských sportovců na letní olympijské hry v Riu de Janeiru, na kterých v roce 2016 nestartovali pouze sportovci z několika disciplín.

Do nadcházejících her zbývá necelých sto dní a Rusové se teprve během prosince dozví, zda do Pchjongčchangu pojedou. Rozhodovat bude Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Variant je více. MOV může uplatntit kolektivní vinu a na hry nepustit žádného Rusa. Ve hře je také, že rozhodnou federace jednotlivých sportů a na olympiádu pojedou podobně jako do Ria jen někteří Rusové. Nebo MOV zakáže start jen jednotlivcům.

Nejpravděpodobnější se zatím jeví poslední varianta, protože během týdne už MOV zakázal start Alexandru Legkovovi a Jevgeniji Bělovovi. První jmenovaný běžec na lyžích dokonce v Soči vyhrál závod na 50 kilometrů s hromadným startem.

Reklama

Doporučované