Hlavní obsah

Řada podniků v centru Prahy zřejmě skončí, nahradí je hospody pro místní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Řada podniků v centru Prahy, které si pronajímají prostory od města, požaduje buď významné snížení nájemného, nebo plánuje skončit.

Článek

Magistrát chce postupovat tak, aby se s ohledem na koronavirovou krizi a úbytek turistů skladba provozoven v centru více zaměřila na místní obyvatele. Radní Prahy pro majetek Jan Chabr (TOP 09) dodal, že v tom smyslu se vedení magistrátu snaží jednat i s Prahou 1 a soukromými vlastníky objektů.

Radní řekl, že řada nájemců zejména v historickém centru města žádá o velké revize nájemních smluv. „My teď jednáme o tom, jestli přistoupíme k podstatnému snížení nájemného, nebo jestli nájmy ukončíme dohodou,“ řekl. Dodal, že u čistě turistických podniků je třeba zvážit, jestli prostory neposkytnout za nižší cenu nájemci, který se více zaměří na místní obyvatele.

Město podle Chabra pronajímá zhruba 2000 nebytových prostor, ale krize se týká primárně centra města. Radní dodal, že přeměna struktury podniků v centru je zřejmě nevyhnutelná. „Ze všech analýz lze předpokládat, že lidí bude cestovat o něco méně, turistů bude o něco méně a je to i o tom, jaké chceme mít centrum. Jestli to má být centrum města, které plní pouze roli historického skanzenu, nebo má fungovat pro občany hlavního města a České republiky,“ řekl.

V případě uzavírání nových nájemních smluv podle něj magistrát zavedl novou metodiku posuzování nabídek. Nebere v potaz jen výši nájmu, ale i povahu nabízených služeb. Magistrát tak chce zohledňovat to, co je v dané lokalitě z pohledu například občanské vybavenosti žádoucí.

Chabr doplnil, že magistrát v podobném duchu jedná z Prahou 1, která v centru pronajímá velké množství prostor včetně těch nejlukrativnějších například v Pařížské ulici. Město by do toho chtělo zapojit i soukromé pronajímatele. Radní doplnil, že jde o logickou reakci na ekonomickou situaci.

Podle posledních dat Českého statistického úřadu v Praze o prázdninách a v září meziročně ubylo hostů v ubytovacích zařízeních o víc než dvě třetiny na 746 290. Počet cizinců klesl o 78,5 procenta, návštěvníků z České republiky ale přibylo o pět procent. Pokles počtu ubytovaných v metropoli ve třetím čtvrtletí o 67,5 procenta následoval po snížení o téměř 94 procent o čtvrtletí dřív. Na ubytovací zařízení v Praze výrazně dopadla vládní opatření zavedená proti šíření epidemie koronaviru a omezení pro cestování mezi jednotlivými státy.

Reklama

Doporučované