Hlavní obsah

Řecko a Turecko se obávají další migrační vlny. Staví ploty a zdi

Foto: Profimedia.cz

Čtyřicet kilometrů dlouhý plot, který Řecko postavilo na své hranici s Tureckem.

Reklama

Státy ve strachu z přílivu afghánských migrantů obrňují hranice. Řecko vztyčilo čtyřicetikilometrový plot na rozhraní s Tureckem. To své hranice také posiluje. V plánu má další zeď dlouhou 64 kilometrů, která zemi oddělí od Íránu.

Článek

Afghánce, kterým se podaří opustit Tálibánem ovládanou zemi a přejít Írán, čeká na hranici s Tureckem tři metry vysoká zeď, příkopy a ostnatý drát. Pomocí toho se země snaží zabránit nekontrolovatelnému přívalu uprchlíků. A do budoucna plánuje ještě přitvrdit.

Turecké úřady oznámily, že do konce roku chtějí přistavět dalších 64 kilometrů zdi, kterou začaly budovat v roce 2017. Zbylých 560 kilometrů, které tvoří hranici, budou chránit příkopy, ostnaté dráty a nepřetržitá bezpečnostní hlídka.

„Chceme celému světu ukázat, že naše hranice nelze překonat,“ uvedl pro Reuters tento víkend Mehmet Emin Bilmez, který stojí v čele provincie Van u východní hranice. „Ze všeho nejvíce doufáme, že žádná migrační vlna z Afghánistánu nebude,“ dodal.

Své hranice opevňuje také Řecko. Obě země se totiž obávají toho, že by se mohl opakovat scénář z roku 2015, kdy čelily náporu uprchlíků přicházejících převážně z válkou sužované Sýrie. Zpravodajský server BBC v sobotu uvedl, že Řecko na své hranici vztyčilo 40 kilometrů dlouhý plot. Ten má zastavit příliv uprchlíků, kterým se podařilo vstoupit do Turecka a snaží se dostat dál do Evropské unie.

„Nemůžeme pasivně čekat na možný dopad,“ řekl v pátek ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis při návštěvě hraniční oblasti u řeky Evros, která tvoří přírodní hranici mezi Řeckem a Tureckem. „Naše hranice zůstanou neporušitelné,“ dodal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem uvedl, že prudký nárůst počtu afghánských migrantů by znamenal „vážný problém pro všechny“. Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně, myslí si turecký prezident. „Pokud se neučiní opatření v Afghánistánu a Íránu, nové migrační vlně se nevyhneme,“ řekl.

Turecké úřady uvedly, že se v zemi nachází 182 000 registrovaných afghánských uprchlíků a zhruba 120 000 dalších, kteří registrovaní nejsou. Počet nelegálních uprchlíku z Afghánistánu, kteří byli v Turecku zadrženi tento rok, je menší než pětina celkově zadržených v roce 2019. Nárůst od doby, kdy se Tálibán dostal k moci, zatím údajně zaznamenán nebyl. Cesta afghánských migrantů až na íránsko-tureckou hranici totiž může trvat týdny.

Reklama

Doporučované