Hlavní obsah

Nejhezčí vzpomínkou na královnu jsou dětské obrázky, popisují reportéři

Foto: Seznam Zprávy

Tereza Ulrychová a David Neff v Londýně na pietním místě v Green Parku.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv Tereza Ulrychová a David Neff z Velké Británie mapují dění po úmrtí královny Alžběty II. Jak atmosféru v zemi smrt panovnice poznamenala a jaké mají reportéři ještě plány?

Článek

Ovlivňuje úmrtí královny Alžběty II. každodenní život ve Velké Británii?

Život se v Británii určitě nezastavil. Brity ztráta královny určitým způsobem zasáhla, nedá se ale říct, že by upadli do kolektivní deprese. Rádi se zastaví a popovídají si o tom, co pro ně královna znamenala, chápou však, že už tu byla dlouho a s věkem bojovat nejde.

Jak jsou události posledních dní znát na atmosféře v zemi? Jsou připomínky Alžběty II. všudypřítomné a jaké vás případně nejvíc zaujaly?

Emotivní atmosféra je hmatatelná hlavně na místech, jako je Buckinghamský palác nebo v jemu přilehlých parcích. Byli jsme se například podívat na pietním místě v Green Parku, kam lidé chodí nejen prostřednictvím květin vzdát královně hold. Zastavují se, prohlíží si vzkazy, fotí se a dění je tam tak nějak pomalejší.

Připomínky královny ale nejsou všudypřítomné, což nás překvapilo. Ve městě se její fotografie objevují jen ojediněle a na některých rušných turistických místech byste ani nepostřehli, že země právě přišla o královnu. Stejně se nám ale nejvíce líbí dětské výkresy, které lidé nosí na pietní místa.

Jaké plány během reportážní cesty máte a co od vás mohou čtenáři všechno očekávat?

Určitě bychom rádi chtěli zachytit atmosféru, která bude panovat s blížícím se Alžbětiným pohřbem, a pokusíme se popsat i to, jak nyní v Londýně fungují média. Británie se ale zároveň nachází ve složité situaci, kdy přišla o panovnici, má novou premiérku a bojuje s inflací. Chtěli bychom se tak dotknout i těchto témat.

Reklama

Doporučované