Hlavní obsah

Šéfredaktor Seznam Zpráv: Ticho, pieta… a jak referovat o tragédii

Jiří Kubík
šéfredaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Ticho a pieta za oběti šíleného střelce.

„Z tragické události, která se odehrála na půdě Univerzity Karlovy, jsme naprosto otřeseni. Cítíme obrovský smutek a zároveň vztek, že se něco takového stalo,“ píše šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Článek

Nikdo v této zemi neměl s něčím takovým, v takovém rozsahu, žádnou zkušenost. Neměli ji ani novináři, taky lidé, kterých se tragédie hluboce dotkla, a kteří zároveň museli při referování o této události zachovávat maximálně profesionální přístup.

Co se děje na filozofické fakultě, zajímalo každého od chvíle, kdy policie odpoledne oznámila, že se v budově střílí a uzavřela prostor na pražském Palachově náměstí. Všichni v tu chvíli sledovali média. A novináři v tu chvíli dělali svou práci, snažili se zjistit, co bylo možné. A přitom zároveň myslet na to, aby zveřejněné informace nikoho nepoškodily.

V redakci Seznam Zprávy jsme si vzhledem k mimořádné citlivosti informací určili tři základní pravidla, kterými se při referování o této tragédii řídíme.

1. Identitu pachatele ani jeho podobu nezveřejňujeme. Nechceme přispívat k tomu, aby se jím kdokoliv další inspiroval. Neznamená to ale, že nebudeme psát o tom, co ho k takovému činu dovedlo a zda se tomu dalo zabránit.

2. O obětech referujeme s maximální citlivostí, neuvádíme jejich jména a podobu, nepíšeme nic, co by pozůstalí nechtěli zveřejnit.

3. Všechny informace se snažíme důkladně ověřovat. Už během čtvrtečního odpoledne se u některých informací ukázalo, že nebyly zcela věrohodné, přestože na tiskovém brífinku jim jistou váhu dával i sám policejní prezident.

Obětem střelby i pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast.

Ticho a pietu, které je v této chvíli nutné dodržet, nechceme narušovat vyčítáním, kdo z novinářů mohl a měl udělat něco jinak a lépe. Věřím, že všichni z nás, kterými tragédie otřásla, budeme o těchto věcech ještě dlouho přemýšlet.

Doporučované