Hlavní obsah

V některých městech v Karlovarském kraji už chybějí kapacity pro žáky z Ukrajiny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V některých městech v Karlovarském kraji už chybějí kapacity pro žáky z Ukrajiny. Volných míst se nedostává zejména v Karlových Varech a v Mariánských Lázních, kde je válečných uprchlíků asi nejvíc.

Článek

Města situaci řeší tím, že připravují adaptační skupiny, kam děti pravidelně docházejí. Narážejí ale na nedostatečné personální kapacity, řekl dnes na jednání krajského zastupitelstva radní Jindřich Čermák (Piráti). Kraj nyní mapuje situaci i vzhledem k červnovým zápisům na příští školní rok.

„Podle dostupných kapacit ještě někde nehrozí, že by se na někoho nedostalo, ale už jsme v některých obcích takřka naplněni. Jsou to zejména ty obce, kde je příliv uprchlíků vyšší, což jsou Mariánské Lázně a částečně Karlovy Vary,“ řekl Čermák.

V Karlových Varech je podle něj přibližně 900 ukrajinských dětí, z toho 580 využívá zdejší školy. V Mariánských Lázních je zapsáno pouze minimum žáků, většina využívá adaptační skupiny. Prostory, které využívají, jsou dostatečné, kraj může nabídnout i své prostory. Problém jsou ale chybějící učitelé.

V případě Mariánských Lázních, kde je situace asi nejhorší, podle radního připadá v úvahu, že by ukrajinské děti dojížděly do škol do jiných měst, například do Lázní Kynžvart nebo Teplé. Stále volnou kapacitu má i nedaleký Cheb, kde mohou nabídnout podle starosty Antonína Jalovce (VPM) až desítky volných míst.

Adaptační skupiny pro ukrajinské děti už fungují například v Karlových Varech. Od začátku dubna jsou tam v provozu pro děti od tří do šesti let. Na činnosti centra, jehož vznik iniciovalo vedení města, se podílí organizace Člověk v tísni a Mateřské centrum Karlovy Vary. Programy pro Ukrajince připravují také k Ostrově nebo Sokolově.

V Karlovarském kraji, kde žije 283.000 obyvatel, našlo dočasné útočiště téměř 13.500 běženců. V polovině března přicházelo 700 lidí za den. V poslední době s poklesem uprchlické vlny adaptační centrum využívá několik desítek lidí denně.

Reklama

Doporučované