Hlavní obsah

Cyklisté mohou využívat část Vltavské cyklostezky mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklisté mohou využívat další část Vltavské cyklostezky. Nový úsek spojuje Loučovice a Vyšší Brod na Českokrumlovsku.

Článek

Část více než pět kilometrů dlouhé trati vede také vnitřkem železobetonového kanálu bývalé elektrárny. Novinářům to dnes řekli zástupci Jihočeského kraje, který nechal stezku postavit.

„Je to pro náš region velké plus, začalo se na tom pracovat už před deseti lety. Projekt ale šest let vlastně ležel v šuplíku i se stavebním povolením, protože investice byla pro obec vysoká a nad možnosti našeho rozpočtu. Proto jsme rádi, že to celé zastřešil Jihočeský kraj,“ řekl starosta Loučovic Jan Kubík (ANO). Výstavba stála 92,5 milionu korun. Kraj platil třetinu, další část pokryly dotace integrovaného regionálního operačního programu a státního fondu dopravní infrastruktury.

„Dopravní stavby a cyklostezky Jihočechům nejvíce chybí. Proto jsem rád, že zde můžeme zahájit provoz a v příštím roce budeme pokračovat v Českém Krumlově. Podařilo se nám (na cyklostezku) opět sehnat peníze ze státního fondu dopravní infrastruktury. A další finance do toho vloží i kraj,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Vltavská cyklostezka má spojit Novou Pec s Týnem nad Vltavou. Povede podél řeky a celá bude měřit 180 kilometrů. Dnes je hotova zhruba z poloviny, kdy cyklisté využívají v součtu 90 kilometrů. Kuba dodal, že plánování projektu časově prodlužuje i fakt, že trasu musí schvalovat v územních plánech jednotlivé obce, jejichž katastrem zrovna část vede.

„Jestli je něco podstatného pro ekonomiku Jihočeského kraje, tak je to turistický ruch. A právě takové cyklostezky jsou dalším lákadlem pro to, aby k nám přijížděli noví návštěvníci a trávili tady svůj čas,“ uvedl Kuba.

Otevření další části stezky vítá i Turistický spolek Lipenska. „Cyklistika je vedle kempingu a lyžování hlavním turistickým tahákem našeho regionu. Nová cyklostezka je skvělá zpráva pro všechny milovníky Lipenska a cyklistiky. Zvláště proto, že se jedná o první etapu nově naplánované dálkové trasy, která bude spojovat naše příhraničí s vnitrozemím. Těší nás, že je to jednou z priorit Jihočeského kraje,“ uvedl předseda spolku Jiří Mánek.

Reklama

Doporučované