Hlavní obsah

Šporcl připravil v Českých Budějovicích festival. Zohlední i české předsednictví EU

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nový hudební festival Hvězdy nad Vltavou nabídne od 2. do 15. července v Českých Budějovicích klasickou hudbu.

Článek

Představí se PKF — Prague Philharmonia, violoncellista Jiří Bárta, harfistka Kateřina Englichová, M. Nostitz Quartet nebo Ondřej Havelka a Melody Makers. Zahraje i houslista a umělecký ředitel festivalu Pavel Šporcl. Festival zohlední české předsednictví Radě EU a chce podpořit kandidaturu Českých Budějovic na titul Evropské město kultury 2028. Pořadatelé o tom informovali v tiskové zprávě.

Šporcl je budějovický rodák. „Přestože v Budějovicích už nebydlím, stále je považuji za svůj domov a věřím, že si toto mimořádné město zaslouží vlastní mezinárodní hudební festival,“ uvedl. Součástí festivalu budou mezinárodní hudební kurzy, jichž se zúčastní kolem 100 mladých muzikantů.

Koncert 3. července bude spojený se začátkem českého předsednictví v Radě EU. Přinese Beethovenovu symfonii S Ódou na radost v podání PKF, Českého filharmonického sboru Brno a sólistů. „Tuto grandiózní symfonii jsem vybral, protože je spjata s Evropskou unií. Její nejznámější část S Ódou na radost je dokonce její hymnou. A jestli se nemýlím, je to možná jediné provedení tohoto díla v ČR k zahájení našeho předsednictví v Radě EU,“ řekl Šporcl. V programu zahajovacího koncertu bude proto i česká tvorba. Konkrétně Dvořákův houslový koncert, který zahraje na své modré housle právě Šporcl. Sólové pěvecké party přednesou sólisté Jana Šrejma Kačírková, Václava Krejčí Housková, Richard Samek a Jiří Sulženko.

Část výtěžku ze vstupného na festival poputuje do Nadačního fondu Českého rozhlasu na projekt Světluška, který pomáhá těžce zrakově postiženým. Program akce je na webu. „S Pavlem Šporclem bychom chtěli založit tradici hudebních festivalů spojených s mistrovskými a žákovskými kurzy. Nahradil by výpadek poté, co skončily Hudební slavnosti Emy Destinnové,“ řekl před časem náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Poslední 31. ročník slavností Emy Destinnové se odehrál v roce 2020. Nabídl sedm koncertů včetně Dvořákovy Novosvětské. Značku Hudební slavnosti Emy Destinnové chtělo koupit město i Jihočeská filharmonie. Zakladatel akce Antonín Kazil ji ale odmítal prodat. Na podzim 2020 Kazil zemřel. Jihočeská filharmonie letos poprvé uspořádá na různých místech kraje sérii Emmy Destinn Open.

Reklama

Doporučované