Hlavní obsah

Tábor připraví dotace pro lékaře z oborů, kterých je ve městě nedostatek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tábor připraví dotace pro lékaře i studenty medicíny z oborů, kterých je ve městě nedostatek. Jde o zubaře a praktické lékaře pro dospělé, dorost i děti. Město chce vypsat dva programy, aby uchazeče motivovali k práci ve městě.

Článek

Jeden grant nabízí bezúročnou půjčku ve výši dvou milionů korun a druhý pak stipendium pro studenty zubního lékařství. „Reagujeme tak na situaci, která je aktuální, a chceme tím zajistit pro obyvatele dostupnou primární zdravotní péči,“ řekl táborský místostarosta Martin Mareda (Piráti).

Bezúročnou půjčku mohou využít žadatelé na různé investice. Jedná se například o nákup zdravotnického zařízení, vybavení ordinace nebo na mzdy zdravotních sester. Dvoumilionovou půjčku pak musí žadatelé vrátit do deseti let s možností ročního odkladu. „Po tu dobu musí lékař provozovat praxi v Táboře,“ uvedl Mareda.

Druhou dotaci pak mohou využít studenti od druhého ročníku zubního lékařství. Město chce na grant uvolnit celkem čtyři miliony korun pro deset uchazečů, kdy by každý dostal 400 tisíc korun. „Podmínky jsou takové, že po vystudování musí minimálně pět let vykonávat praxi v Táboře. Dotaci jsme vypsali od druhého ročníku, protože ten první bývá takový rozřazovací a řada ze studentů pak nepokračuje dál,“ řekl Mareda. Dotační programy musí ještě schválit na svém zasedání 27. června městští zastupitelé.

Otázku nedostatku lékařů neřeší jen Tábor. Dlouhodobě se jí zabývá také Jihočeský kraj. „Dostupnost zdravotní péče je jedna z oblastí, která lidi nejvíce trápí,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Kraj proto loni na podzim vyhlásil dotační program, který rovněž cílí na lékaře, praktické lékaře a zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře bude 600 tisíc korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15 tisíc korun. Celkově tak dotace pro jednoho lékaře činí 1,5 milionu korun. Noví doktoři by měli v regionu zůstat aspoň pět let.

Jihočeský kraj už na základě dotačního programu získal prvního lékaře. Kraj podpořil částkou 1,5 milionu korun zubařku, která bude pracovat v Soběslavi na Táborsku.

Reklama

Doporučované