Hlavní obsah

Na jižní Moravě vyjel s cestujícími poprvé vlak Moravia, kraj jich dostane 37

Foto: Jihomoravský kraj

Vlak Moravia.

Reklama

Na jižní Moravě dnes vyjel s cestujícími první z nových elektrických vlaků Moravia, které vyrábí pro Jihomoravský kraj firma Škoda Transportation. Postupně jich výrobce dodá kraji 37 za 6,5 miliardy korun.

Článek

Jedná se o dvouvozovou jednotku, která vychází z jednotek Panter. Státní dopravce České dráhy (ČD) už je v desítkách kusů provozuje po celé republice. Na jižní Moravě s nimi budou zatím jezdit také ČD, ale od prosince 2024 je bude provozovat dopravce, který vzejde ze soutěže. Jedná se totiž o první vlaky v Česku, které si pořídila samotná samospráva, a ne dopravce.

Postupně během příštího roku nahradí soupravy Moravia starší vlaky, z nichž některé jsou staré až 50 let. První vlak Moravia je nyní ve zkušebním provozu s cestujícími, dnes jezdí na lince z Tišnova přes Brno do Židlochovic. „Doufám, že to pro lidi bylo pozitivní překvapení, když se nečekaně svezli novým vlakem. Jsem hlavně rád, že už začínají jezdit. Čím dřív projdou všemi testy, tím dřív nahradí desítky let staré soupravy,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Vlaky budou jezdit na elektrizovaných tratích z Brna, tedy směrem na Tišnov, Letovice, Křenovice, Hustopeče a Židlochovice.

Kraj si objednal za 6,5 miliardy 37 vlaků, z toho 31 třívozových a ostatní dvouvozové. Všechny měly být původně dodány ještě do konce tohoto roku. Kvůli pandemii nemoci covid-19 a jejím dopadům na dodavatelské řetězce a na nemocnost pracovníků se ale dodávky zpozdí. Zhruba 85 procent částky za nové vlaky kraj zaplatí z evropských dotací a zbytek ze svého rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Doporučované