Hlavní obsah

Slavkov u Brna a okolní vesnice chtějí společně zřídit školu pro 540 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Ve Slavkově u Brna na Vyškovsku a jeho okolí se potýkají s nedostatkem kapacit základních škol. Zástupci města a okolních vesnic proto usilují o zřízení svazkové základní školy pro 540 dětí.

Článek

Připravují projekt a chtějí žádat o dotaci Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Novinářům to dnes řekla místostarostka Slavkova Marie Jedličková (KDU-ČSL).

„Do okolí velkých měst se stěhují rodiny s dětmi a základní školy začínají být zaplněné. Zabýváme se tím několik let, a i když jsme v roce 2016 rozšířili školu o šest tříd a v posledních letech postupně o další čtyři, tak to pořád nestačí. Pokud školu nepostavíme, tak bude v příštích letech chybět kapacita základních škol zhruba pro 350 dětí,“ řekla Jedličková.

S cílem postavit a provozovat svazkovou školu vznikl v roce 2021 Dobrovolný svazek obcí Dr. Václava Kounice. Tvoří jej obce Heršpice, Hodějice, Kobeřice u Brna, Němčany, Nížkovice, Vážany nad Litavou a město Slavkov u Brna. Sdružené obce nyní investují desítky milionů korun do projektu, který vzešel z architektonické soutěže, a chtějí žádat o dotaci. „Zastavila nás ale situace se státním rozpočtem. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo rozjeté programy na dotování výstavby svazkových škol, ale vláda je loni v listopadu pozastavila,“ dodala místostarostka.

Ministerstvo nyní podle ní dělá analýzu potřebnosti nových škol, na jejímž základě vytipuje místa, kde výstavbu školy podpoří. Analýza čerpá ze statistických údajů obsazenosti uvedených v rejstříku škol, které Jedličková ale nepovažuje za reálné.

„Je pro nás důležité, aby Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zaregistrovalo Slavkov do dotačního programu na rok 2025. Tehdy bude hotová projektová dokumentace. A aby Ministerstvo financí následně uvolnilo na tento program peníze. Bez dotace nelze stavbu školy, která bude stát téměř miliardu korun, zvládnout,“ řekla Jedličková.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jenž se dnešní tiskové konference účastnil, uvedl, že vláda si problém nedostatečných kapacit uvědomuje. Připomněl, že jej řeší i ve Středočeském kraji. „Předpokládaný nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN) tohle téma vnímá jako zásadní. Vláda musí napřít velké úsilí do oblasti okolí Prahy a Brna, kde kapacita školního a předškolního vzdělávání brutálně chybí,“ dodal Hladík.

Reklama

Doporučované