Hlavní obsah

Technické muzeum v Brně vystaví stroje navržené Leonardem da Vincim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paolo Bona, Shutterstock.com

Leonardo da Vinci: model stroje podle vědeckých náčrtků.

Reklama

Technické muzeum v Brně představí návštěvníkům 54 modelů zařízení a strojů sestavených podle plánů Leonarda da Vinciho. Výstava začne v pondělí, zájemci si ji budou moci prohlédnout do konce roku.

Článek

„Chceme představit především technické vynálezy této jedinečné a všestranné osobnosti, tedy důmyslnou techniku, za kterou jsou návštěvníci zvyklí do Technického muzea v Brně pravidelně chodit,“ uvedl v tiskové zprávě garant výstavy Josef Večeřa.

Výstavu, na které je třetina exponátů interaktivní, viděly v Evropě už tři miliony návštěvníků. Kromě technických modelů na výstavě budou i reprodukce da Vinciho obrazů, jako je Mona Lisa, Dáma s hranostajem a Poslední večeře. Součástí výstavy je také dílna s edukačními programy pro žáky, studenty i celé rodiny. Zájemci si vyzkouší, jak funguje obrácené písmo da Vinciho, mohou postavit most bez jediného hřebíku, smíchat barvy a namalovat obraz.

„Naše muzeum vtahuje již více než 60 let všechny generace do světa techniky prostřednictvím svých technických exponátů, jež stejně jako vynálezy da Vinciho pokrývají celé spektrum různých oborů. Technická dokonalost spočívá v detailech a jejich propojení,“ řekl Večeřa.

Exponáty vyrobili italští řemeslníci podle dochovaných da Vinciho návrhů. Na výstavě bude také devět didaktických panelů s dodatečnými informacemi a audiovizuálními projekcemi. Výstava zabírá 600 metrů čtverečních.

Leonardo da Vinci byl všestranně nadaný, věnoval se malbě, sochařství, architektuře, přírodním vědám i konstruování nejrůznějších přístrojů. Narodil se v roce 1452 v Itálii, zemřel v roce 1519 ve Francii.

Reklama

Doporučované