Hlavní obsah

Hrad Loket má střechu i krovy ve špatném stavu, město je musí opravit

Foto: Pixabay.com

Hrad Loket.

Reklama

Město Loket na Sokolovsku chystá rekonstrukci krovů a střech loketského hradu. Městská památka, kterou provozuje obecně prospěšná společnost Hrad Loket, má střechy ve velmi špatném stavu a místy do nich zatéká.

Článek

Na záměr se nyní zpracovává projektová dokumentace. Radnice by ráda s opravami začala co nejdříve, využít chce dotace. Zatím si město nechalo na stav střech i krovů zpracovat odborný posudek. „Bohužel nedopadl dobře. Zjistilo se, že některé části krovů jsou poškozené hnilobou, některé jsou špatně opravené, takže ten stav se udržoval, ale zároveň se zhoršoval. Některé tesařské práce byly provedeny neprofesionálně,“ uvedl loketský starosta Petr Adamec (Piráti).

Projektová dokumentace bude řešit kompletní opravu krovů i výměnu střešní krytiny. Hotová by měla být zhruba do konce roku. Odhady nákladů jsou desítky milionů korun. Město bude usilovat o dotace z programu ITI Karlovy Vary nebo z ministerstva kultury. V případě, že by se radnici nepodařilo zajistit všechny prostředky najednou, půjdou práce po etapách.

„Pro nás by bylo nelepší udělat střechu v kuse, během jednoho roku. Pokud půjdeme po jednotlivých segmentech, bude to vizuálně po určitou dobu vypadat zvláštně, kdy část střechy bude šindelová a část tašky,“ řekl Adamec.

Jedna z nejoblíbenějších památek v Karlovarském kraji má letos dobrou sezonu. Stotisící návštěvník zavítal na hrad už v srpnu, loni to bylo až v říjnu. Mírně ubylo zahraničních turistů. Hrad, který je otevřený celoročně, má příjmy především ze vstupného.

Reklama

Související témata:

Doporučované