Hlavní obsah

Ve Skocích požehnali nové zvony pro poutní kostel Navštívení Panny Marie

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Skocích na Žluticku byly v neděli požehnány tři nové zvony pro kostel Navštívení Panny Marie. Poutní kostel, který byl ještě v 90. letech minulého století téměř na spadnutí, se postupně obnovuje.

Článek

Zároveň se stal znovu centrem kulturního dění. Tři nové zvony doplní jediný zvon, který se z původní čtveřice dochoval. Ostatní byly zrekvírovány ve dvou světových válkách.

Tři nové zvony navrhl brněnský kampanolog a kolaudátor zvonů Petr Janda. „Největší zvon, takzvaný hrubák, má hmotnost 496 kg a je vyladěn na tón a1 a zasvěcen Panně Marii. Prostřední, zvaný poledňák, o hmotnosti 128 kg je vyladěn na tón fis2 a zasvěcen sv. Ivanovi a sv. Vintířovi. Třetí a nejmenší zvon, tzv. umíráček, má hmotnost 31 kg a je vyladěn na tón d3 a zasvěcen Přebolestné Matce Boží,“ popsal Petr Linhart ze spolku Pod střechou, který pomáhá s obnovou potního kostela. O výtvarnou stránku nových zvonů se podle něj postaral výtvarník Stanislav Míka a Leticie Dytrychová. Zvony mají bohatou výzdobu a jsou opatřeny nápisy, na přání dárce získaly zvony speciální povrchovou úpravu.

Žehnání zvonů dnes předcházela mše svatá, po které pak patroni jednotlivých zvonů přednesli krátký proslov a na „svůj“ zvon zazvonili. Zvony by podle Linharta měly být umístěny do věže kostela zřejmě na jaře.

Za návratem zvonů do kostela stojí kapucínský bratr Anděl František Homola, který díky darům mnoha dobrodinců nechal nové zvony pro Skoky zhotovit ve Zvonařské dílně Tomášková-Dytrychová, s. r. o. Po ulití a vystrojení byly zvony převezeny do kaple sv. Scholastiky v Rajhradicích u Brna, kde byly až do převozu do Skoků vystaveny.

Dva největší původní barokní zvony byly zabaveny pro válečné účely za první světové války. V roce 1936 byly místo nich ulity nové, ale i ty padly za oběť válečným potřebám, tentokrát ve druhé světové válce. Původní malý barokní zvon byl ukraden po roce 1998. Zachránit se před zloději podařilo pouze zvon sanktus, který je nyní uložen v klášteře Teplá na Chebsku a byl ulitý v roce 1926.

Reklama

Související témata:

Doporučované