Hlavní obsah

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci červeného zámečku v České Lípě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci takzvaného červeného zámečku v České Lípě, který patří k nejvýznamnějším kulturním památkám ve městě.

Článek

V současné době se pracuje na přípravě projektu, rekonstrukce by měla začít koncem letošního nebo počátkem příštího roku. Objekt by pak měl být součástí expozice a bude veřejně přístupný, je to turisticky velice zajímavé místo, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Zámeček patří kraji, ale území kolem něj je pro město zásadní, protože v blízkosti je vodní hrad a my bychom rádi po rekonstrukci revitalizovali to území jak před vodním hradem a před červeným zámečkem, tak následně i parkoviště u synagogy, protože to bude mít vazbu na rekonstrukci bývalé pojišťovny na novou úřadovnu města. Připravujeme v tomto území i rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu a mělo by se to stát do budoucna dalším přirozeným centrem města,“ doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Červený zámeček nebo také Červený dům je bývalý renesanční letohrádek, který nechal v zámecké zahradě v blízkosti vodního hradu Lipý postavit Jiří Jetřich Berka z Dubé v roce 1583 ve stylu severoitalské renesance. Jde o patrovou stavbu nepravidelného půdorysu zdobenou sgrafity s otevřenou lodžií. Navenek není zřejmé, proč má dům přízvisko červený. Říká se mu tak od 19. století, kdy získal současnou podobu, zřejmě podle červené výmalby lodžie. Zbytky červené malby jsou už patrné jen na sloupech v prvním patře.

Zámeček v minulosti sloužil také jako barvírna, byly v něm nájemní byty a několik let i muzeum. V současnosti ho lidé mohou obdivovat jen zvenčí, protože je veřejnosti nepřístupný, otevírá se jen při výjimečných příležitostech. Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa v něm má specializované konzervátorské dílny a depozitáře. Na obnově památky se pracuje od roku 2016, opravou prošly kromě jiného sgrafitové fasády, kamenné ostění oken a dveří, vnější schodiště nebo komín. Teď se ale podle hejtmana Půty chystá zásadní rekonstrukce budovy.

Reklama

Doporučované