Hlavní obsah

Z Liberce na Ještěd musí turisté pěšky nebo sedačkovou lanovkou, bus nepojede

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj plánoval jako náhradu za zničenou lanovku zavést od prázdnin autobusovou linku z Horního Hanychova k horské chatě Ještědka. Kvůli rekonstrukci silnice od toho ale upustil. Jezdit tak začne autobus zřejmě až za rok.

Článek

Kraj na jaře zahájil rekonstrukci silnice ze Světlé pod Ještědem směrem na Výpřež na Ještědu, provoz tam řídí semafory. I když je silnice od Liberce na Výpřež hotová, provoz tam komplikují kolony aut čekajících na zelenou. „Za téhle situace by prakticky nemělo smysl tu linku spustit, skončilo by to tím, že autobusy budou stát v koloně a pozbyde to smysl, protože nebudeme prakticky schopni nastavit žádný kyvadlový systém a ten provoz nějak smysluplně zajistit,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Visutá lanová dráha na Ještědu přepravila ročně kolem čtvrt milionu cestujících. Mimo provoz je od konce října, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a zastavit kabinu, která po přetržení lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici. Jen základní oprava není podle výrobců lanovek možná vzhledem k bezpečnostním předpisům.

Vlastník lanovky České dráhy, Liberecký kraj, město Liberec a společnost TMR Ještěd, která provozuje areál na Ještědu, podepsaly v březnu memorandum o spolupráci na obnově, České dráhy teď hledají potenciálního investora. „České dráhy do obnovy lanovky investovat nechtějí a neplánují ji ani provozovat,“ řekl Sviták. O lanovku projevilo zájem město Liberec, které by ji ráno prodloužilo až ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Obnova ale potrvá ještě léta, náklady na novou lanovku odhadl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) nejméně na 300 milionů korun.

Po ukončení rekonstrukce silnice na Ještědu chce proto Liberecký kraj zavést na vrchol pravidelnou autobusovou linku. „Jedná se o vybudování zastávky, byla již upřesněna podoba řešení otočky u Ještědky a zároveň se zabýváme bezpečností provozu při průjezdu autobusu kolem Vířivých kamenů,“ řekl Sviták. Dopravu turistů by podle něj měly zajišťovat menší devítimetrové autobusy, četnost spojů bude záležet na zájmu. O ceně jízdenky se zatím jedná, linka by si na sebe podle něj ale měla vydělat. Cesta lanovkou přišla zhruba na stokorunu.

Reklama

Související témata:

Doporučované