Hlavní obsah

Za nevyužitou celnici na hranicích chce Harrachov nejméně 59,7 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Léta nevyužívanou celnici na česko-polské hranici nabízí Harrachov na Jablonecku v elektronické aukci. Za areál o rozloze 9000 metrů čtverečních a zchátralé budovy chce město získat nejméně 59,7 milionu korun.

Článek

Aukce by měla začít na stránkách společnosti Gavlas www.internetove-drazby.cz v pátek 29. července a skončí v úterý 2. srpna.

Podle místostarosty Tomáše Vašíčka (SNK - Změna pro Harrachov) je několik investorů, kteří o areál projevili vážný zájem, zda se skutečně prodá, ukáže aukce. „Když se to prodat nepodaří, tak za mě se nic neděje, ten majetek hodnotu má, a když potom dotáhneme i změnu územního plánu, tak ta cena už bude jiná,“ řekl Vašíček. Pokud se teď o prázdninách kupec nenajde, je podle něj vedení radnice připraveno zopakovat aukci ještě v září. Další postup pak už bude na nově zvolené reprezentaci města.

Celnici postavenou v 70. letech minulého století ze žuly a betonu získal Harrachov v roce 2008 bezúplatně od státu. V nájmu tam byly v minulosti herna a freeshop s potravinami, řadu let už je ale celnice nevyužívaná a chátrá. „Máme posudek, který říká, že je to skoro neopravitelné,“ řekl Vašíček. Využití pro celnici město nemá a pokusy předchozího vedení města vrátit objekt státu skončily neúspěchem. Město tak za 11 milionů dokoupilo související pozemky a bezmála hektarový areál teď nabízí investorům.

Nový majitel bude muset budovy zbourat, podle Vašíčka jde ale o velmi lukrativní pozemky jen 400 metrů od nového rekreačního areálu v polských Jakušicích. V budoucnu by měla areál s polskou stranou i s Harrachovem propojit cyklostezka. Harrachov navíc dnes nenabízí žádné volné pozemky, na nichž by se dalo stavět, a objektů, místo kterých by bylo možné postavit nové hotely nebo domy s rekreačními byty, už v horském středisku mnoho není. „A na zelené louce tady nikdo výstavbu nepovolí,“ dodal Vašíček.

Pro peníze z prodeje už má podle místostarosty město jasné využití. „Do rozpočtu bychom chtěli vrátit těch 11 milionů, které jsme dali za pozemky. Ty bychom rádi použili na spoluúčasti u dotací na opravy městského majetku, chceme také stavět nějaké byty pro mladé,“ řekl Vašíček. Zbylé peníze chce postupně město investovat do obnovy zanedbaného areálu skokanských můstků. „Chceme si co nejvíce věcí udělat sami a ukázat, že by ten areál mohl být ekonomicky soběstačný,“ dodal harrachovský místostarosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované