Hlavní obsah

Colours of Ostrava i Beats for Love by měly být jako před epidemií

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Colours of Ostrava. Ilustrační foto.

Reklama

Nový festival reBarbora Open Music nabídne vystoupení ukrajinské zpěvačky, která utekla před válkou do Česka. Pořadatelé akcí, jako jsou Colours of Ostrava či Beats for Love, uvádějí, že rozsah festivalů se vrátí do staré podoby.

Článek

Na ostravském festivalu Beats for Love, který patří mezi největší festivaly elektronické taneční hudby ve střední Evropě, letos vystoupí nizozemský DJ a producent Armin van Buuren či britsko-norský hudební producent a DJ Alan Walker. Přehlídka se uskuteční v industriálním prostředí Dolních Vítkovic od 1. do 4. července.

Že na festivalu vystoupí Armin van Buuren, pořadatelé zveřejnili 5. února 2020, tedy krátce před vypuknutím epidemie koronaviru. Následující dva roky se pak ale akce kvůli protiepidemickým opatřením nekonala. Pořadatelům se podařilo naplánovaný program přesunout a chystají jej na letošní ročník. „V programu osmého ročníku se objeví jména z více než 20 zemí světa,“ uvedl ředitel festivalu Kamil Rudolf.Rudolf. Už dříve organizátoři uvedli, že na akci vystoupí legendární britská hip-hop a funky kapela Stereo Mc´s.

V plném rozsahu s několika desítkami tisíc návštěvníků a se všemi hvězdami se letos má uskutečnit festival Colours of Ostrava. Pořadatelé ale řeší řadu problémů. „Pokračujeme a snažíme se připravit festival v plné palbě,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová. Organizační problémy spojené se zdražováním nazvala už dříve cestou minovým polem. „Snažíme se najít úspory, kde se dá. Kde ale rozhodně nešetříme, je program,“ řekla.

Novinkou ve festivalovém kalendáři je reBarbora Open Music, která se uskuteční v bývalém Dole Barbora na Karvinsku 27. a 28. května. Akci, která se označuje za první trvale udržitelný festival v Česku, letos navštíví David Koller, Richard Müller, Horkýže slíže, Mňága a Žďorp či Prago Union. V programu se objeví i ukrajinská zpěvačka Myroslava Salijová z Kyjeva. Před válkou uprchla a v těchto dnech se po několikaměsíční hudební pauze připravuje na návrat na pódia.

Přechodně na jiném místě se letos uskuteční i největší mimoostravský hudební akce v kraji. Štěrkovna Open Music nebude u štěrkového jezera v Hlučíně, ale v areálu hornického muzea Landek Park v Ostravě-Petřkovicích. Původní areál se ještě opravuje a pořadatelé připravují velký návrat na rok 2023. Letos zvou na koncerty Vojtěcha Dyka, Marie Rottrové, Bratrů Ebenů či Tomáše Kluse. Ten vystoupí s karvinským dětským sborem Permoník. Sbor před časem získal zlato v newyorské Carnegie Hall na festivalu Sounds of Spring International Music. Štěrkovna Open Music bude 28. až 30. července.

Reklama

Doporučované