Hlavní obsah

Havířovská nemocnice začala budovat dětskou JIP i nemocniční školku

Foto: Patrik Slezák, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice v Havířově na Karvinsku zahájila přístavbu a rekonstrukci dětské JIP, která bude stát zhruba 50 milionů korun. Financovat ji bude kraj, který je zřizovatelem zdravotnického zařízení.

Článek

V areálu nemocnice zároveň začala výstavba nemocniční školky zhruba za osm milionů korun, na niž získá pět milionů korun od města.

„Dětská intenzivní péče má v havířovské nemocnici tradici a vždycky byla součástí našeho spektra péče a jako největší krajská nemocnice musíme v tom trendu pokračovat,“ řekl ředitel nemocnice Norbert Schellong. Podle něj je nyní dětská JIP mimo dětské lůžkové oddělení, což je provozně problematické. „Stavbou navážeme na standardní lůžkové oddělení a bude tam kapacita pro šest dětí. Uvolněním stávající kapacity dětské JIP se zvýší možnost dostupnosti dospávacích lůžek pro požadovaný nárůst operačních výkonů, případně uvolnění kapacit pro dlouhodobě ventilované pacienty,“ uvedl Schellong. Stavba neohrozí provoz dětského oddělení a dokončena by měla být nejpozději příští rok v létě.

V areálu nemocnice se zároveň začala budovat nemocniční školka, která by měla být uvedena do provozu do konce letošního roku. Do dětské skupiny budou moci zaměstnanci nemocnice přihlásit děti už od půl roku věku do šesti let. „Poslední dva roky jsme si dělali průběžné dotazníky. V nemocnici pracuje více než 1000 zaměstnanců, z nichž je 83 procent žen a z těch je 400 žen ve věku do 40 let, takže jsou mezi nimi druhorodičky, ženy, které plánují rodinu, a i pro tatínky, kteří tady pracují, je možnost tady dítě mít,“ uvedl Schellong.

Školka se buduje v prostorách bývalé prádelny, kde pro děti vznikne herna, prostor na spaní, tělocvična a další potřebné zázemí. V těsné blízkosti školky by měl přibýt venkovní areál. „Stavbou zhodnocujeme i majetek kraje, protože budova neměla využití. Pro naše zaměstnance se snažíme dělat maximum v rámci firemních benefitů, proto jsem od začátku chtěl našim nejen zdravotníkům, maminkám a tatínkům, nabídnout možnost nechat v čase výkonu své profese pečovat o jejich dítě přímo v areálu nemocnice,“ doplnil Schellong. Školka bude mít kapacitu 24 míst.

Reklama

Doporučované