Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava rozšiřuje péči o duševní zdraví rodiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městská nemocnice Ostrava (MNO) začala nabízet rodičkám screeningový program zaměřený na jejich duševní zdraví.

Článek

Jeho cílem je ženám s úzkostmi či poporodní depresí nabídnout odpovídající pomoc a nasměrovat je na instituce, kde mohou hledat podporu. Novinářům to dnes řekla vedoucí lékařka porodního sálu Iva Staňová a psycholožka Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) Kristýna Hrdličková. Podle odborníků až 75 procent žen v případě psychických problémů nevyhledá žádnou pomoc.

Městská nemocnice Ostrava se obdobně jako některá další zdravotnická zařízení v Česku zapojila do projektu Perinatal, který je dílem Centra perinatálního duševního zdraví NUDZ a zaměřuje se na včasnou pomoc v případě duševních obtíží v těhotenství a po porodu.

Ženám na stanici šestinedělí zdravotníci nabídnou možnost vyplnit na zapůjčeném tabletu jednoduchý dotazník zaměřený právě na riziko vzniku psychických potíží. Vyplnění deseti otázek zabere zhruba dvě minuty. Po vyhodnocení dotazníku žena na uvedený kontakt získá zpětnou vazbu, zda patří k rizikové skupině. Zároveň dostane doporučení, kam se obrátit o pomoc.

„V období těhotenství nebo po porodu se mohou u žen objevit duševní obtíže a ty jsou častější, než by se možná zdálo, a mohou se dotknout až 15 procent všech žen. Zároveň ale z našich dat víme, že až 75 procent těch žen, které by nějakou pomoc potřebovaly, tak ji nedostane,“ řekla Hrdličková. Dodala, že jednou z cest, jak se k potřebné pomoci dostat, je právě zavedení plošného screeningu.

Podle Staňové se nemocnice už nyní snaží ženám s případnými obtížemi pomáhat. Možnost preventivního vyšetření ale tuto podporu rozšíří. „Postupem času jsme si vystavěli vlastní síť podpory. Jednak máme peer konzultantky, které velmi rychle a aktivně dokážou podpořit ženu, když víme, že má nějaký problém. Jednak máme nemocničního klinického psychologa, který dokáže zasáhnout po porodu, ale dokáže s ženou vytvořit i následnou vazbu. Jsem ráda, že jsme se propojili s projektem Perinatal, který dělá tu preventivní část,“ uvedla Staňová.

Ženy podle ní často nevědí, kam se v případě obtíží obrátit o pomoc. Pokud nemají ani dobré rodinné či partnerské zázemí, je pro ně situace ještě složitější. Podle odborníků duševní rozpoložení žen často ovlivňují i sociální sítě. Ženy mají tendenci se srovnávat s tím, co na nich vidí. „Na sociálních sítích maminky dávají fotky, jak jsou spokojené a všechno je růžové, ale to v tom mateřství není tak jednoduché. Často narážíme na to, že je to náročná životní situace a nevíme si s tím rady. Nevíme, jestli neselháváme jako matky a děláme všechno správně,“ doplnila Staňová.

Reklama

Související témata:

Doporučované