Hlavní obsah

Nemocnice v Karviné má novou chirurgii a ortopedii

Ilustrační foto.

Reklama

Krajská Nemocnice Karviná-Ráj má zrekonstruované lůžkové stanice chirurgie a ortopedie. Modernizace přišla na zhruba 20,5 milionu korun a většinu nákladů uhradila evropská dotace.

Článek

Modernizace přinesla komfortnější zázemí pro pacienty i personál. „Přínosem je to, že na pokojích se vybudovala sociální zařízení tak, aby pacienti měli větší komfort a samozřejmě i personál se bude cítit lépe, protože přeci jen to už bylo zastaralé. Je to v jiných barvách, více prosvětlené a pohodlnější, takže pacienti jsou spokojenější,“ uvedl ředitel zdravotnického zařízení Ivo Žolnerčík. Oddělení podle něj nebyla modernizována od výstavby nemocnice. V současné době nemocnice upravuje ještě další část chirurgického a ortopedického oddělení, která by mohla být hotová na začátku příštího roku a měla by stát dalších zhruba 21 milionů korun.

Na chirurgii je k dispozici 25 lůžek a na ortopedickém oddělení je 21 lůžek včetně nadstandardního pokoje. Počet lůžek se při renovaci nezměnil. Do Karviné se téměř před třemi lety přesunula ortopedie, která do té doby měla své zázemí v Orlové. Stěhovat se musela kvůli převedení akutní lůžkové péče z tamní nemocnice do dalších krajských zdravotnických zařízení. Stěhování lékařů a zdravotníků z Orlové tehdy v regionu vyvolalo značné protesty.

Podle primáře ortopedie Martina Holinky mají nyní zdravotníci v Karviné plnohodnotné zázemí. „Když jsem tady přišel před třemi roky, tak tady nebylo vytvořené žádné zázemí pro ortopedii. Během těch téměř tří let se tady vytváří, určitě ještě nejsme u konce, ale mám radost, že v dnešní době tady máme dva nové ortopedické sály, které jsou velmi moderní a na nejlepší možné úrovni. Máme tady teď krásně zrekonstruované ortopedické oddělení a v plánu je v nejbližší době i ortopedická JIP,“ uvedl Holinka.

Vedení nemocnice by do budoucna chtělo proměnit i bývalý infekční pavilon. Budovu chce zrekonstruovat a ponechat v něm jednu stanici LDN a nově do objektu přesunout oční centrum, které teď není zcela navázáno na operační sály. V opraveném objektu by vznikl operační sál a lůžka vybavená kyslíkem. Během pandemie by tak bylo možné tento pavilon uzavřít a využívat ho jako infekční se zvýšeným hygienickým režimem. „Odsouhlasíme studii, pak budeme dělat projekt a bude záležet na tom, zda nám kraj dá finanční prostředky. Pokud by se to povedlo, měla by rekonstrukce trvat nějakých devět měsíců, takže příští rok bychom mohli mít hotovo,“ uvedl Žolnerčík. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO) je v plánu v nemocnici vybudovat také magnetickou rezonanci, projekt už se nyní připravuje.

Reklama

Doporučované