Hlavní obsah

Ostravský spolek Fiducia vypsal soutěž na pamětní desku skladatelky Weberové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Židovská spisovatelka a hudební skladatelka Ilse Weberová bude mít v Ostravě pamětní desku na fasádě domu Šalounova 18 ve Vítkovicích, kde dlouho žila.

Článek

Ostravský spolek Fiducia nyní na návrh a vytvoření této pamětní desky vypsal veřejnou soutěž. Spolek to dnes sdělil ČTK v tiskové zprávě.

Návrhy mohou autoři posílat do 15. dubna. O výsledcích soutěže rozhodne porota složená z odborníků a zástupce Fiducie, výsledky spolek zveřejní do konce dubna. „Hodnotícím kritériem je kvalita a originalita uměleckého ztvárnění, přiměřenost materiálového řešení a vhodné zasazení pamětní desky v kontextu existujícího objektu,“ uvedl spolek.

V domě, kde Weberová žila, dnes sídlí Česká pošta. Pamětní desku spolek zaplatí z finanční odměny, kterou jeho předsedkyně Ilona Rozehnalová loni dostala jako součást udělené Ceny města Ostravy. Spolku Fiducia ji darovala právě na vytvoření pamětních desek významným ostravským rodačkám.

Ilse Weberová, která se ve Vítkovicích narodila v roce 1903, byla autorka knih pro děti, básnířka, hudebnice a mimořádná osobnost meziválečné ostravské židovské komunity. Za svou mateřštinu pokládala němčinu, ale stejně dobře ovládala češtinu.

V letech 1928 až 1930 vyšly tři její pohádkové knihy: Židovské pohádky pro děti (Jüdische Kindermärchen), Příběhy o Mendelu Rosenbuschovi (Die Geschichten um Mendel Rosenbusch) a Závod na koloběžkách (Das Trittrollerwettrennen). „Spolupracovala s ostravským rozhlasovým studiem, skládala písně a dopisovala si s Karlem Čapkem,“ uvedl spolek.

V únoru 1942 byla Weberová s manželem a mladším synkem Tomášem deportována do Terezína, kde obětavě pracovala jako dětská ošetřovatelka. Staršího syna Hanuše rodiče včas poslali Wintonovým vlakem do Anglie.

„Pro uvězněné děti mimo jiné skládala a zpívala ukolébavky a v těžkých podmínkách pokračovala v literární tvorbě. Její tehdejší básně a další texty se podařilo zachránit díky důmyslné skrýši v kůlně na nářadí a jsou shrnuty v publikaci z roku 2012 Kdy skončí naše utrpení,“ uvedl spolek.

V říjnu 1944 byla Weberová po deportaci do Osvětimi spolu s desetiletým synem zavražděna v plynové komoře. „Mnohé její písně a zhudebněné verše z terezínského ghetta ‚zlidověly‘ a jsou dnes na repertoáru řady předních interpretů a sborů z celého světa (slavnými se staly zejména ukolébavka Wiegala či balada Ich wandre durch Theresienstadt),“ uvedl spolek.

Reklama

Doporučované